В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако избирателите на Тръмп не гласуват по пощата, нищо чудно отново да загуби

Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, във "В развитие" 27.02.2024 г.

14:50 | 27 февруари 2024
Обновен: 10:04 | 29 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от най-големите предизвикателства за бъдещият кандидат на републиканската партия е да убеди избирателите си да гласуват по пощата, няколко седмици преди самия вот. Това обаче е трудно, защото десните избиратели са индивидуалисти и трудно можеш да ги убедиш в нещо, ако те решат да не го правят. Тръмп беше категорично против гласуването по пощата преди предходните президентски избори, но още преди една година направи едно изявление и каза, че иска да призове своите избиратели да гласуват няколко седмици преди самите избори, а ако това не бъде спазено, нищо чудно Тръмп отново да загуби, това коментира Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Рона Макданиел, която е председател на републиканската партия в САЩ, обяви, че се оттегля от поста си, но това не беше неочаквано решение, тъй като тя е доста непопулярна заради слабите резултати на партията на изборите на местно ниво преди няколко години, каза Дъскарев. Евентуалният бъдещ кандидат на републиканците Доналд Тръмп също няма симпатии към Макданиелс, която се изрази остро срещу неговите действия на 6 януари 2021 г.

Според госта едно от най-големите предизвикателства за бъдещия председател на партията и републиканския кандидат за президент ще е да убедят своите избиратели да гласуват по пощата няколко седмици преди деня на самите избори.

"Ето това е основното нещо трябва да ги убедят. Защо това е трудно? Защото самите десни избиратели като почти всички хора от десницата са индивидуалисти, тях трудно можеш да ги убедиш в нещо, ако те решат да не го правят, но и самият Тръмп го разбра това, въпреки че той беше категорично против гласуването по пощата преди предишните президентски избори, още преди една година направи едно изявление и каза, че иска да призове своите избиратели да гласуват няколко седмици преди самите избори. Ето това е основното предизвикателство, ако това не бъде спазено, нищо чудно Тръмп отново да загуби."

След първичните избори в Южна Каролина Тръмп води опонента си Ники Хейли с около 20%. Гостът смята, че Хейли отблъсква привържениците на Тръмп с поведението и изказванията си. Дъскарев вярва, че Хейли ще се откаже от надпреварата след така наречения „Супер вторник“ на 5-ти март, когато ще има първични избори в 15 щата.

В момента текат и делата срещу Доналд Тръмп, като преди около седмица той бе осъден в Ню Йорк да заплати глоба от над 450 милиона долара (с лихви), по обвинения, че е завишил цените на имотите си, за да получи по-добър заем. Преди около месец, той също бе осъден да заплати над 80 милиона долара. Тръмп обжалва решенията на съда, но ако те станат финални е възможно милиардерът да трябва да продаде част от имотите си, за да покрие глобите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.