Тръмп заговори за нова промяна в правилата за абортите, но без конкретика

"За първи път от 54 години насам успях да върна този въпрос в правомощията на щатите", заяви Тръмп в четвъртък на конгрес на християнските радио и телевизионни канали в Нашвил, Тенеси

10:00 | 23 февруари 2024
Автор: Стефъни Лей,Хейдриана Лоуенкрон
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доналд Тръмп си приписа заслугите за ограничаване на федералните права за аборт, макар че не посочи дали би подкрепил по-нататъшни ограничения през втория си мандат, тъй като въпросът получи ново внимание, след като Върховният съд на Алабама постанови, че нежизнеспособните човешки ембриони са деца.

Бившият президент и за сега водещ в резултатите на вътрешните избори на републиканската партия през 2024 г. се позова на тримата съдии от Върховния съд на САЩ, които той назначи по време на своето управление и които наклониха съда в полза на консерваторите, а впоследствие доведоха до отмяната през 2022 г. на решението по делото Роу срещу Уейд, което защитаваше достъпа до аборти от 1973 г. насам.

"За първи път от 54 години насам успях да върна този въпрос в правомощията на щатите", заяви Тръмп в четвъртък на конгрес на християнските радио и телевизионни оператори в Нашвил, Тенеси.

Тръмп също така отбеляза, че този въпрос е политически опасен за неговата партия. Отмяната на федералните права върху абортите се смята за една от причините за неубедителното представяне на републиканците в междинния изборен цикъл през 2022 г. Партията не е показала почти никакви признаци, че се е приземила върху значимо послание към избирателите.

Много мерки, целящи ограничаване на правата на аборт, които се появиха в щатските бюлетини след решението на Върховния съд на САЩ, се провалиха.

"Не трябва да забравяме също, че трябва да избираме хора. Трябва да се избират хора. Но каква е разликата между един президент и другите. Видяхте това по време на моя мандат", каза Тръмп.

Миналата седмица съдиите от висшия съд на Алабама признаха неимплантираните човешки ембриони за деца - решение, което вероятно ще затрудни достъпа на хората до лечение на безплодие и ще окуражи групите против абортите, които се стремят да изградят правна подкрепа за личността на плода.

Изказванията на Тръмп пред Международния конгрес на християнските медии на Националната религиозна телевизия идват дни преди той да се изправи срещу бившия посланик на ООН и бивш губернатор на Южна Каролина Ники Хейли в първичните избори за президент в този щат.

Тръмп има голяма преднина в социологическите проучвания и се опитва да се преориентира към мач на общите избори с президента Джо Байдън. Евангелските християни са основен блок в коалицията на Тръмп.

Избирателите, за които религията е накланящ фактор

Те продължават да са ревностни поддръжници на бившия президент, дори когато той е изправен пред множество граждански и наказателни дела, включително 91 обвинения за престъпления в четири обвинителни акта.

Тръмп отдавна се застъпва за допускане на изключения при изнасилване, кръвосмешение и живот на майката и казва на съюзниците си, че подкрепя забраната на абортите в 16-седмичен срок. Кампанията на Байдън и демократите се възползваха от тези съобщения, като нападнаха Тръмп, че се стреми към "забрана в цялата страна". Демократите смятат, че републиканските ограничения върху абортите ще помогнат за привличането на жени от предградията, млади хора и независими избиратели към урните през ноември, за да подпомогнат преизбирането на президента.

Забраната за 16 седмици би била далеч по-малко рестриктивна от ограниченията, които се предпочитат от голяма част от неговата партия. Много републикански щати след решението на Върховния съд за отмяна на решението "Роу срещу Уейд" въведоха по-строги закони, включително забрана на процедурата след шестата седмица - период, в който много жени дори не знаят, че са бременни.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето американци смятат, че абортите трябва да бъдат законни във всички или в повечето случаи.