Ники Хейли: Грешка е Тръмп да заема страната на Путин

Ники Хейли, кандидат за президент на САЩ

14:00 | 13 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Относно външната политика. Вие изразихте категорично несъгласие с думите на Тръмп за НАТО. Трудно ми е да се сетя дори за няколко сенатори републиканци, които да се съгласни с вас. Има ли доказателства, че начинът на мислене на Тръмп е непопулярен сред избирателите?

Не става дума за обвинения към избирателите, не говорим за обвинения към американския народ. Аз винаги съм казвала, че е важно Джо Байдън и Конгресът да кажат на американците защо би трябвало да са загрижени, да им изложат другата гледна точка. Но нищо такова не чухме.

А другата гледна точка е, че НАТО е 75 годишна успешна организация. В региона не е имало война, а и Русия никога не е нахлувала в страна от НАТО. Те нахлуха в Грузия, нахлуха в Украйна, нахлуха в Молдова. Дали искаме НАТО да плаща повече – да, разбира се, но последното, което бихме направили е да застанем на страната на престъпник.

Не забравяйте, Путин убива опонентите си. Не забравяйте, той арестува Еван Гершкович, който е в затвора само защото е журналист. Не забравяйте, че това е човек, който от години иска да унищожи и победи Америка. Занимавала съм се с Русия ежедневно.

Грешка е Тръмп да заема страната на Путин за сметка на съюзниците ни. След 11 септември имахме нужда от много приятели и не трябва да го забравяме. Но трябва да си приятел, за да получиш приятелство.

Сигурно сте видели коментарите на хора като Линдзи Греъм и Марко Рубио. Смятате ли, че сте в разногласия с членовете на вашата партия, когато става дума за НАТО?

Целта никога не е била да следваме допитванията. Целта е да сте сигурни, че говорите това, което е правилно. Ние трябва да се уверим, че съюзът е силен. Цялата ни цел е да предотвратим война. Това е основното. Вижте Русия днес. Причината хората да трябва да ги е грижа за Украйна е, че това е про-американска, свободолюбива страна.

Но чуйте какво каза Путин. Той заяви, че след като превземе Украйна, следващите ще са Полша и Балтийските държави. Това са държави от НАТО и подобно нещо незабавно вкарва Америка във война.

Тук става дума за предотвратяване на война, за запазването на един силен съюз, за привличането на още приятели, а не за отблъскването на приятели. Доналд Тръмп не схваща това и именно то ще ни вкара във война. Не можем да го позволим. Затова и нашата цел не е да обвиняваме американския народ заради начина, по който се чувства.

Целта ни е да разпространим посланието си, да разясненим защо трябва да ги е грижа и как това е в интерес на Америка. Що се отнася до политиците, които отказват да го изкажат на висок глас - това не е служене на народа!

Ако целта е да привлечем повече приятели, ще се съгласите ли, че президентът Байдън свърши добра работа с разширяването на НАТО?

Първо, мисля, че той разбира колко значима е НАТО, но не разбира колко важно е да се предотврати войната. Той можеше да предотврати нахлуването на Путин в Украйна.