Тръмп заплашва с тарифи, а търговците на юан започват да се подготвят за въздействието

Инвеститорите се подготвят за възможно връщане към дните на търговската война между САЩ и Китай, която по време на мандата на Тръмп прегази юана

14:45 | 10 февруари 2024
Обновен: 14:47 | 10 февруари 2024
Автор: Таня Чен, Робърт Фулем
Доналд Тръмп по време на партито на републиканците от Невада в Лас Вегас. Снимка: Ян Маул/Bloomberg
Доналд Тръмп по време на партито на републиканците от Невада в Лас Вегас. Снимка: Ян Маул/Bloomberg

Девет месеца преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп навлиза стъпка по стъпка в съзнанието на търговците на валута в Китай.

Тъй като бившият президент изглежда сигурен за номинацията на републиканците, инвеститорите се подготвят за възможно връщане към дните на търговската война между САЩ и Китай, която по време на мандата му прегази юана. Тръмп предложи да се отмени статутът на Китай на "най-облагодетелствана нация" за търговията на САЩ и намекна за мита от над 60% върху неговите стоки.

По време на мандата му политиките на Тръмп спомогнаха юанът да поевтинее до най-слабия си курс за десетилетие през август 2019 г.

Показателят за цената за хеджиране на китайската валута, който обхваща вота на 5 ноември, се покачи до най-високата стойност от 2017 г. насам спрямо сравними периоди. Това е спредът между деветмесечната имплицитна волатилност на офшорния юан и шестмесечния ѝ аналог. 

"Тревогата за юана през следващите месеци е отчасти свързана с възможността за ново президентство на Тръмп, което би означавало повече политическо и търговско напрежение с Китай", заяви Чи Ло, старши инвестиционен стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в BNP Paribas Asset Management. "Неотдавнашните приказки на Тръмп за налагане на 60% мита върху китайския внос подчертават подобни притеснения."


Трейдърите на юана започват да оценяват риска от изборите в САЩ

Опасенията, свързани с изборите в САЩ, се допълват от тези за вътрешните проблеми на Китай и мерките за справяне с тях, които също увеличават премията за хеджиране на юана, според Ло. При липса на каквито и да било настойчиви политически стъпки "докато съществува такъв скептицизъм, обменният курс на юана ще бъде нестабилен", казва той.

Уолстрийт вече започва да анализира въздействието на евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, като много стратези предполагат, че то ще подкрепи долара и ще повиши доходността на облигациите. Търговците на евро също повишават цената на хеджирането на общата валута. 

Разбира се, не само потенциалната победа на Тръмп може да предизвика шокови вълни за юана. Администрацията на президента Джо Байдън запази митата на Тръмп, а целта за ограничаване на икономическите връзки между двете най-големи икономики в света набра популярност сред някои американски законодатели през декември. 

Все пак изглежда, че това е по-скоро струйка, отколкото поток от опционни залози, като някои инвеститори с бързи пари не желаят да сключват сделки, докато не се убедят допълнително в посоката на долара и кога Федералният резерв може да започне цикъла си на намаляване на лихвените проценти. 

"С приближаването на деветмесечния прозорец все по-често ще виждаме много повече залози за това как може да изглеждат резултатите от изборите", заяви по телевизия Bloomberg Джун Бей Лиу, портфолио мениджър в Tribeca Investment Partners. "Със сигурност изглежда, че самата валута ще бъде голяма цел."