Xiaomi влиза в състезанието за електромобили с модел за $29,900

Предварителните поръчки за моделите SU7 надхвърлиха 50 000 в рамките на 27 минути след пускането им на пазара

14:15 | 29 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Xiaomi Corp. стартира продажбите на първите си електромобили с агресивни цени, залагайки на това, че китайският производител на смартфони може да успее на един конкурентен пазар, където Apple Inc. се провали.

Съоснователят Лей Джун представи стратегията си в Пекин в четвъртък вечерта, като базовият модел SU7 струва 215 900 юана (29 900 долара), а цените достигат до 299 900 юана за SU7 Max. Xiaomi има за цел да започне масови доставки до края на април и подслажда сделката за ранните поръчки с допълнителни безплатни подаръци като вграден хладилник.

Тези автомобили са завършек на многогодишно начинание с бюджет от 10 милиарда долара и големи очаквания. Xiaomi се сравнява с Model 3 на Tesla Inc. в повечето отношения и се стреми да се изравни с електрическото Porsche Taycan с неговото издание с най-високи показатели, каза Лей.

Предварителните поръчки за моделите SU7 надхвърлиха 50 000 в рамките на 27 минути след пускането им на пазара, заяви производителят на електромобили в публикация в социалните медии по-късно в четвъртък. Търгуваните в САЩ американски депозитарни разписки на Xiaomi нараснаха с 12% след събитието.

Съобщението на Лей за гамата SU7 и датата на пускане на пазара предизвикаха рязко покачване на акциите на Xiaomi този месец - дори без разкриване на цените. Инвеститорите приветстваха диверсификацията от стагниращия бизнес със смартфони, но Xiaomi все още има какво да доказва, тъй като навлиза в изцяло нова продуктова категория.

Подобно на Apple в САЩ, Xiaomi видя възможност да разшири дейността си в сферата на електрическите превозни средства в момент, когато автомобилите добавят повече електроника и свързаност - въпреки че Apple отмени проекта си за автомобил през февруари, докато китайската фирма продължава.

"Не очаквах, че Apple ще се откаже", каза Лей на сцената в Пекин, пред аудитория от десетки милиони в китайските стрийминг платформи. След като се потопи в детайлите на дизайна и конструкцията на своите автомобили - от девет различни цветови варианта до удобна за лаптоп жабка и трислойна UV защита на предното стъкло - главният изпълнителен директор се върна към темата за своя съперник в производството на смартфони. "Xiaomi ще подкрепя потребителите на Apple също толкова добре", каза той.

Тюркоазено сини модели на новите автомобили бяха изложени в магазините на Xiaomi в Китай тази седмица, давайки възможност на клиентите да се запознаят с тях по-рано. Главните изпълнителни директори на други китайски производители на автомобили Xpeng Inc., Nio Inc. и Li Auto Inc., както и председателите на BAIC Motor Corp. и Great Wall Motor Co. присъстваха и бяха признати за приятели от Лей.

Световният пазар на електрически превозни средства, който някога беше процъфтяващ сектор с огромни възможности за субсидиране, се превърна в силно конкурентна арена. Tesla и BYD Co. доминират в Китай, най-големия индивидуален пазар, и водят ценова война, която оказва натиск върху по-малките играчи. Xiaomi се надява да привлече местните потребители със своето предложение, което е замислено от екип, ръководен от бившия дизайнер на BMW AG Тианюан Ли и с консултантската помощ на Крис Бангъл, бивш служител на BMW и Fiat SpA.

Базираната в Пекин Xiaomi търси следващия етап от развитието си, след като се превърна в един от трите най-големи производители на смартфони в света със стратегия за онлайн продажба на устройства с нисък марж и висок клас.

Един от примерите за успешно навлизане на технологична компания в сферата на електромобилите идва от Huawei Technologies Co., китайският телекомуникационен конгломерат, който предоставя технологични решения на производителите на автомобили и излага електромобилите Aito в своите магазини.

За да избегне забавянето при получаването на регулаторно одобрение, Xiaomi си партнира с държавната компания Beijing Automotive Group Co. за новите автомобили. Автомобилите ще се продават в 59 магазина в 29 китайски града.

Започнал преди три години, Лей нарече начинанието с електромобилите свой последен предприемачески залог и в последно време му посвети по-голямата част от вниманието си. Xiaomi се стреми да стане водещ световен производител на автомобили след 15 до 20 години, заяви Лей, когато за първи път представи SU7 през декември. Президентът Лу Вейбин добави, че целта на компанията е да има един от трите най-продавани луксозни електрически модела в Китай.

Амбициозният залог за електромобил идва в момент на забавяне на ръста на покупките на електрически автомобили в Китай. Промишлените организации прогнозират 25% ръст на продажбите за 2024 г., което е по-малко от 36% през миналата година и 96% през 2022 г.