Автомобилният проект на Xiaomi за $10 милиарда среща регулаторни бариери

Китайските регулатори забавят лицензирането, защото се притесняват от пренасищане на пазара

13:00 | 29 юли 2022
Обновен: 14:54 | 29 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Технологичният гигант Xiaomi Corp. е изправен пред трудности при получаването на регулаторно одобрение за своя проект за електрически превозни средства в Китай на стойност 10 милиарда долара, предава Bloomberg.

Базираната в Пекин компания е разговаряла с представители на Националната комисия за развитие и реформи относно лицензирането в продължение на месеци без успех, според хора, запознати с въпроса.

Xiaomi навлиза по-късно в китайския сектор на електромобили (EV), който вече гъмжи от конкуренти, включително утвърдени от по-отдавна имена като BYD Co. и Nio Inc. Но милиардерът и съосновател Лей Джун, който каза, че електромобилите ще бъдат последното му стартъп начинание, се надява опитът на Xiaomi в технологиите и изграждането на лоялни потребителски общности да може да се пренесе на най-големия пазар на електромобили в света. Но колкото по-дълго е забавянето при осигуряването на лиценз, толкова по-голяма преднина ще спечелят неговите съперници.

Производителят на смартфони и електроника преследва нови области на растеж, след като през първото тримесечие регистрира първия спад на продажбите в историята си. Докато някои ръководители на Xiaomi се надяват, че органът в крайна сметка ще даде зелена светлина на проекта за електромобили, други се притесняват, че процесът ще забави плановете на компанията. Xiaomi основа своето дъщерно дружество за електрически автомобили през септември 2021 г., което позволи на компанията да започне процеса на кандидатстване.

Акциите на Xiaomi паднаха с цели 5,4% в петък в Хонконг. Представител на компанията отказа коментар.

Трудностите на Xiaomi при осигуряването на лиценз за производство на автомобили в Китай, могат да попречат на развитието на електрическите им автомобили и да отложат дебюта, планиран за 2024 г. Забавянето поставя под риск огромните разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и инвестициите в дълготрайни активи и може да натежи върху неговият пазарен дял, тъй като китайският EV сегмент става все по-натоварен с бързо развиващи се конкуренти като Nio, Xpeng и Li Auto, смятат анализаторите Стивън Цен и Шон Чен.

Китай засилва контрола върху сектора на електромобилите, след като бумът в индустрията доведе до вълна от фалити. От кандидатите за нови електромобили се иска да представят серия от документи, за да докажат своите финансови и технологични възможности, като процесът на преглед може да отнеме месеци. Правителството понякога отхвърля заявления, като компаниите се връщат на изходна позиция, когато става въпрос за регулаторния процес.

Липсата на лиценз за производство на автомобили засега има ограничено въздействие върху усилията на Xiaomi за разработване на електрически автомобили, каза един от източниците. Подразделението за електромобили има повече от 1000 служители и Xiaomi заяви, че планира да започне масово производство на първото си превозно средство през 2024 г. Тя придоби земя в югоизточните предградия на Пекин за завод за сглобяване и купи стартиращи фирми за електромобили, за да увеличи технологиите, с които разполага..

В началото на 2021 г. Лей обеща да инвестира около 10 милиарда долара за 10 години в производството на автомобили с марка Xiaomi. 52-годишният мъж до голяма степен се е оттеглил от общественото внимание, за да отдели време на проекта за електромобили.

Пазарът на електрически автомобили в Китай вече е претъпкан, като Tesla Inc., Nio и BYD, подкрепяни от Уорън Бъфет, са сред най-големите играчи. Все по-голям брой технологични компании от Baidu Inc. до Huawei Technologies Co. проучват бизнес възможностите в технологиите за автономно шофиране, интелигентни системи в купето и управление на захранването.