Недостигът на чипове сви ръста на Xiaomi

Стивън Енгъл, Bloomberg

14:00 | 24 ноември 2021
Обновен: 14:36 | 24 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Имаме компании, които печелят и такива, които изпитват болка. Започваме с болката на Xiaomi. Тази компания преживя мъчителна година, защото по-рано за кратко станаха номер 2 в света по производство на смартфони като изпревариха дори Apple.

Но след това им се струпаха всички регулаторни проблеми, които оказаха натиск над рекламните разходи. Но основният им проблем е недостигът на чипове и компоненти заради трудностите в снабдителните вериги в света.

Тази компания има висок двуцифрен ръст на доставките в предишните 4 тримесечия. До това трето тримесечие, което току-що  приключи, когато регистрираха спад в доставките от 4,6%. Не успяват просто да намерят достатъчно чипове и компоненти, за да отговорят на търсенето на пазара на смартфони.

Имат и по-голяма конкуренция от Omer, производителят на смартфони на Huawei.

Президентът на Xiaomi каза в конферентния разговор точно това. Каза, че през третото тримесечие са изправени пред доста голям натиск от недостига на чипове и че то ще продължи през четвъртото, но ще намалее през 2022г.

След това поясни, че едва ли ще се реши въпросът преди втората половина на 2022г.

Ръстът на продажбите са забавя значително до едва 8%, а беше 64% ръст в предишното тримесечие.

Така че значителен спад.

Освен това нетните приходи се сринаха с 84%. Големи загуби на инвестиции заради забавящата се икономика и другите препятствия за големите технологични компании.

Но Alibaba, Tencent и останалите гиганти също имат големи загуби по техните инвестиции.

Да видим кой печели? Това е производителят на електромобили Xpeng. Очевидно имат и те много трудности заради недостига на чипове в автоиндустрията и технологиите. Тази компания работи и двата сектора.

Но ето какво казва президентът на Xpeng Брайън Гу: постигнахме силен ръст въпреки предизвикателствата от недостига на чипове. Приходите са над прогнозата.

Той обясни плановете за разширяване на производството в Европа и да заложи на самоуправляващите се коли.

Автоиндустрията изгуби общо 210 млрд долара от пропуснато производство, но годината е много добра за китайските производители на електромобили. Продажбите на електромобили за годината се очаква да се удвоят от нивата през 2020г. до общо 3 млн коли.

Не за Xpeng, а общо за Китай.

Така че те са добре и акцията го показва. През нощта имаше 8,25% ръст.