Xiaomi измести Apple от второто място на пазара на смартфони

Елена Кирилова, редактор в сайта на Investor.bg, „Бизнес старт“, 16.07.2021

12:35 | 16 юли 2021
Обновен: 12:40 | 16 юли 2021
Автор: Александра Попова

Xiaomi се превърна във втория по големина производител на смартфони в света през последното тримесечие след 83% скок на продажбите, сочи предварителна прогноза на Canalys. Това каза Елена Кирилова, редактор в сайта на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Това е първият път, в който Xiaomi, китайски производител на всякаква електроника – от уреди за готвене на ориз до гейминг монитори – достига втората позиция, която преди беше доминирана от Samsung Electronics и Apple".

От думите на госта стана ясно, че пазарният дял на Samsung е достигнал 19% през второто тримесечие, а този на Xiaomi – 17%. Делът на Apple на глобалния пазар на смартфони е 14%, сочи информация на компанията за пазарни проучвания. Цената на акциите на Xiaomi нарасна с 4,1% днес и компанията е най-добре представящата се от състава на хонконгския индекс Hang Seng.

Huawei Technologies за кратко успя да пробие до същото място, докато санкциите не ограничиха достъпа ѝ до ключови за нея чипове. Оттеглянето ѝ от силно конкурентния пазар на смартфони мотивира други китайски компании да инвестират агресивно в нов хардуер и подобрения, каза редакторът.

Xiaomi беше особено активна, като пусна два флагмана в рамките на първите четири месеца на годината. Нейният Mi 11 Ultra включва един от най-големите сензори за смартфон камери до този момент, подчертавайки амбицията на компанията да навлезе и в премиум сегмента, добави още Елена Кирилова.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.