Xiaomi инвестира 10 милиарда долара в производството на електромобили

Най-мащабното преструктуриране на бизнеса на компанията ще се разгърне през следващото десетилетие

14:26 | 30 март 2021
Обновен: 14:27 | 30 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Xiaomi планира да инвестира около 10 милиарда щатски долара през следващото десетилетие в производство на електрически автомобили, предприемайки най-мащабното преструктуриране на бизнеса си досега, за да навлезе на процъфтяващия пазар на електромобили в Китай, предава Bloomberg. 

Милиардерът Лей Дзюн, съосновател на компанията, ще оглави ново, самостоятелно подразделение, което ще инвестира първоначално 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара) в производство на интелигентни превозни средства, посочи компанията в документи, изпратени на борсовите регулатори.

Китайският производител на смартфони се присъединява към технологичните гиганти като Apple и Huawei Technologies, които също започват да навлизат в автомобилната индустрия, залагайки, че автомобилите на бъдещето ще стават все по-автономни и свързани. Xiaomi може да инвестира общо 100 милиарда юана в проекта през следващите три години, включително външно финансиране, сподели запознато длъжностно лице преди да бъде публикувана новината.

Компанията ще допринесе със собствен капитал около 60% от предвидената сума и планира да събере останалата част от външно финансиране, уточни лицето.

Какво казва Bloomberg Intelligence

По думите на анализаторите Матю Кантерман и Нейтън Найду навлизането на Xiaomi на китайския пазар на електрически превозни средства разкрива нова голяма област на растеж извън смартфоните и друга потребителска електроника, която е вероятно да регресира към по-ниски темпове на растеж от 2023 г. Все пак инвестиции на стойност от 100 милиарда юана за навлизане на пазара през следващите три години предполагат голямо покачване на разходите за навлизане на пазар, чиято стойност ще достигне 12,6 трилиона долара до 2030 г., според BNEF.

Xiaomi става последната компания, която навлиза в и без това препълнената арена, където редица автомобилни производители от Tesla до местни компании като Nio и Xpeng се борят да си извоюват част от най-големия електромобилен пазар в света. Технологичният гигант Baidu и Geely Automobile Holdings също се обединяват в съвместно производство на електрически автомобили. Продажбите на електромобили в Китай може да се покачат с повече от 50% само през тази година, тъй като потребителите започват все повече да възприемат по-чисти автомобили и производствените разходи намаляват, изчислява изследователската компания Canalys.

Базираната в Пекин компания ще възложи сглобяването на автомобили на подизпълнители - бизнес модел, който използва за своите смартфони, според запознатото лице. Xiaomi разчита на подизпълнители като тайванската Foxconn Technology Group за производството на своите мобилни устройства.

Компанията обаче не планира да избира „утвърдени“ производители на автомобили за свои партньори, допълни запознатото лице. Great Wall Motor миналата седмица отрече новина на Ройтерс, че ще помогне на Xiaomi да създаде свои електромобил.

Лей инициира вътрешен преглед на потенциала на електромобилната индустрия преди няколко месеца и окончателното решение да излезе на тази арена беше взето през последните седмици, сподели други запознато лице. Xiaomi вече е наела инженери, които да разработят софтуер, който ще бъде вграден в бъдещите автомобилите, добави лицето.

Компанията влиза в непозната за нея територия. Още повече че производителят на смартфони притежава малко под 100 милиарда парични средства и парични еквиваленти в края на 2020 година.

Основана от Лей преди повече от десетилетие, Xiaomi се превърна в най-бързо развиващия се производител на смартфони в Китай през четвъртото тримесечие на миналата година, след като Huawei бе затруднена с доставките на ключови чипове заради американските санкции. Освен с телефоните компанията е най-известна с разработката си на интернет услуги и произвежда редица домашни приспособления на ниски цени от оризови готварски печки до роботизирани прахосмукачки.