Най-големият китайски автомобилен концерн се изправя лице в лице с Tesla

Geely обяви марката си Zeekr, която ще произвежда първокласни електромобили, и първите доставки се очакват през третото тримесечие на 2021 г

17:40 | 24 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият автомобилен производител в Китай Geely старира своя премиум марка електрически автомобили, за да се изправи лице в лице с Tesla на разрастващия се пазарен сегмент в Поднебесната империя, предава BBC.

Китайският концерн, който е собственик на Volvo и Lotus, обяви името на марката си Zeekr, чиято основна цел е да отговори на нарастващото търсене в Китай за електрически превозни средства.

Анонсът на Geely идва в момента, когато Илон Мъск продължава със своята очарователна офанзива в Китай, която засяга пряко правителствената борба с въглеродните емисии. Основателят на Tesla се стреми да успокои китайските опасения относно камерите отвън и в неговите автомобили.

Geely заяви, че ще разработва и произвежда електромобили от висок клас под марката Zeekr и очаква да започне доставки през третото тримесечие на 2021 година.

Китайският концерн вече има присъствие на този пазарен сегмент чрез марките, които притежава. Polestar, собственост на Volvo Cars, разработва автомобили с електрически характеристики. Седалището й е в Швеция, но производството на превозни средства се извършва в Китай. Lotus, в която Geely е мажоритарен собственик, разработва електрически суперавтомобил - Evija.

Geely също е и собственик на лондонския производител на черни таксита - London EV Company, който е фокусиран върху производството на хибридни таксита, които притежават както бензинов двигател, така и електрическа батерия.

Zeekr ще се изправи пред ожесточена конкуренция в лицето на Tesla, чийто Model 3 беше най-продаваният електрически автомобил в Китай миналата година. Тя ще се конкурира и с китайските Nio, Xpeng и Li Auto, които също от своя страна отчитат ръст на продажбите.

Миналата седмица Dongfeng Motor - китайският партньор на японския Nissan и френския PSA Peugeot Citroen, заяви, че новата му електрическа марка Voyah може да започне доставка на автомобили на китайските й клиенти през юли.

Пекин настоява повече от една пета от автомобилите, продавани в Китай, да бъдат електрически до 2025 г.

Geely има амбициите да стане първият световен производител на автомобили в Китай с обсег, подобен на Volkswagen. В допълнение на нейните марки Volvo и Lotus тя притежава и миноритарен дял в собственика на Mercedes-Benz Daimler.

Първоначалната стратегия за Zeekr ще бъде изцяло фокусирана върху китайския пазар, но компанията ще проучи и задграничните възможности предвид нарастващото глобално търсене на първокласни електрически превозни средства.

Премиум марката ще работи под ново звено, наречено Lingling Technologies, което ще бъде базирано в Хъфей, източен Китай.

„Председателят Ли Шуфу усеща нужда да инжектира в 24-годишната си компания Geely стартъп настроение, подобно на това, което вижда в NIO, Xpeng и Li Auto“, коментира Майкъл Дън, главен изпълнителен директор на ZoZo Go, консултантска фирма, фокусирана върху азиатския автомобилен пазар.

„За да стигне дотам, той предвижда създаването на електрическо бебе, Lingling Technologies, което работи независимо от Geely“.

Във вторник Geely публикува годишните си резултати, от които става ясно, че през 2020 г. са продадени 1,32 милиона автомобила в сравнение с 1,36 милиона през предходната година.

Очарователна офанзива на Tesla

В кратко интервю за китайската държавна телевизия, излъчено във вторник, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че е впечатлен от зададените цели за въглеродни емисии, заложени в последния петгодишен икономически план на Поднебесната империя.

Пекин ограничи използването на Tesla при военнослужещите и държавните служители в ключови институции заради притеснения относно начина, по който американският производител на автомобили обработва данните в Китай.

През уикенда Мъск заяви пред китайските политици и бизнесмени чрез видеовръзка, че Tesla никога няма да предостави на американското правителство данни, събрани от автомобилите му в Китай или други страни. Военните изразиха опасения за сигурността относно данните, събирани от камерите, които са вградени в автомобилите.

Китай генерира около една пета от глобалните приходи на Tesla на стойност 31,5 млрд. долара (23 млрд. паунда) през 2020 г., показват публични документи.