Great Wall планира да пусне в продажба първия си водороден SUV още тази година

Китайският автомобилен производител поставя водородната технология на челно място в стратегията си за бъдещо развитие

18:14 | 29 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият производител на спортни автомобили в КитайGreat Wall Motor планира да пусне в продажба първия си автомобил с повишена проходимост (SUV), задвижван чрез водород през тази година, съобщава Bloomberg. 

Компанията също така ще представи своята автомобилна гама, задвижвана с водород, по време на зимните олимпийски игри в Китай догодина, заяви Джан Тианю, ръководител на FTXT Energy Technology - дъщерна дружество на Great Wall, в град Баодин по време на днешна прескоференция, очертавайки водородна стратегия на автомобилния производител.

Great Wall е инвестирала 2 милиарда юана (305 милиона долара) през последните пет години за разработване на водородни технологии, които могат да се използват както за задвижването на автомобилни превозни средства, така и при морскя и железопътен транспорт, допълни Джан. Основателят на китайската компания Уей Дзиендзюн добави, че Great Wall ще инвестира още 3 милиарда юана през следващите три години и планира да достигне челната тройка по най-продавани автомобили, задвижвани чрез водород, до 2025 година.

„Развитието на водородната индустрия ще продължи напред толкова бързо, колкото това на електрическите превозни средства“, каза Уей.

Great Wall увеличава разходите си, за да се превърне от традиционен лидер по сглобяването на превозни средства в технологичен автомобилен концерн. През юли тя представи своята марка Smart Coffee, определяйки я като „цифров двигател“ на своя преход, обхващащ автономно шофиране и електрически системи.

Миналият месец компанията заяви, че ще работи с базираната в Пекин Horizon Robotics по съвместно разработване на интелигентни технологии за шофиране, включително системи за автономно управление.

Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света, насърчава разработката на автомобили, камиони и автобуси, задвижвани с водород, като централното правителство предлага да възнагради градовете, които постигнат зададени цели за възприемане на технологията. В 15-годишен план за превозни средства, задвижавни чрез алтернативни източници на енергия, публикуван през ноември, Държавният съвет на Китай посочи, че страната ще се съсредоточи върху изграждането на верига на доставки на горивни клетки и разработването на камиони и автобуси, задвижвани чрез водород. Президентът Си Дзинпин през септември определи краен срок за намаляване на въглеродните емисии в Поднебесната империя до 2030 г.

Лидерът в производството на електромобили Илон Мъск публично отхвърли водородните автомобили, наричайки ги „умопомрачително глупави“. По-рано този месец главният изпълнителен директор на Tesla се противопостави на тезата, че водородът е бъдещето, заявявайки пред аудитория в Китай, че вместо това той предпочита слънчевата и вятърната енергия, съчетани със стационарни акумулаторни батерии, и всички превози да са електрически, с изключение на ракетите.

Водородът е по-чист от бензина и не изисква масивна по обем батерия или скъпи литиеви и рециклиращи главоболия, които произтичат от поддръжката на електромобил. Производството на горивото обаче е скъпо както от гледна точка на въглеродни емисии, така и в доларово изражение.

Китай желае 1 милион превозни средства с горивни клетки да се движат по пътищата на страната в рамките на едно десетилетие и насочва стотици милиони юана, за да субсидира покупките и да стимулира научноизследователската и развойната дейност. Както се вижда при автомобилите с батерии, множество стартъп и утвърдени компании се опитват да се възползват от зелените политики.

В отговор на правителствени инициативи най-големите производители на автомобили в Китай ускоряват своят преход към алтернативна енергия. SAIC Motor, който е най-големият китайски автомобилен производител, заяви миналата година, че планира да завземе 10% от китайския пазар на водородни превозни средства до 2025 г. Компанията ще добави в своята продуктова гама най-малко 10 модела, задвижвани чрез водород, през следващите пет години.

Тепърва разрастващия се пазар на водородни превозни средства в световен мащаб е доминиран от компании като Toyota Motor и канадската Ballard Power Systems.