Доставчик на Xiaomi отваря завод близо до Делхи под натиск от Моди

Доскорошния лидер на индийския пазар за смартфони, Xiaomi, прави опити да възстанови контрола си.

11:13 | 15 септември 2023
Обновен: 11:19 | 15 септември 2023
Автор: Санкал Партиал
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на Xiaomi Inc., Dixon Technologies India Ltd., ще отвори голям завод в покрайнините на Ню Делхи, защото Индия подтиква китайски фирми да работят с местни партньори.

Dixon ще инвестира над 4 млрд. рупии равняващи се на 48.2 милиона долара. Тази инвестиция ще бъде разгърната за три години. Площта на съоръжението ще бъде близо 28 хиляди квадратни метра, което се равнява на шест игрища за американски футбол. Тя ще бъде използвана за изработката на смартфони Xiaomi в големи количества. Плановете са поверителни, за това хората дали информация пожелаха да останат анонимни. Заводът трябва да бъде открит от правителствени лица до края на този месец.

Основаната в Пекин, Xiaomi е подтикната да партнира с Dixon за производство на части, тъй като Индия оказва натиск над китайските компании да партнира с местни компании за всичко от производствения процес до разпространението на устройствата. Това означава, че бившите доставчици на Xiaomi в Индия, Foxcon Technology Group’s Baharat FIH от Тайван и китайската DBG Technology Co. ще спрат да работят с Xiaomi.

Представители от Xiaomi и Dixon отказаха да коментират случая.

Подобен ход Xiaomi предприе и по-рано тази година. Тя сключи договор с индийската Optiemus Electronics Ltd. за производството на bluetooth слушалки, които до тогава се произвеждаха в Китай.

Xiaomi бе абсолютният лидер на индийския пазар, но изгуби инерция след повишен регулаторен контрол и прекален стремеж за разширяване на продуктовото си портфолио. Тези ходове объркаха клиентите.

Индия е вторият най-голям пазар за смартфони в света, това го прави и доста желан от множество производители. Apple Inc. се бори да засили продажбите си там, а Xiaomi прави опит да се възстанови на индийския пазар, като предлага 5G телефони произведени на местно ниво на достъпни цени.

Партньорството с Xiaomi е скок за местната Dixon, която представлява индийския отговор на тайванската компания Foxconn - ключовият доставчик на iPhone. Основателят Сунил Вачани, започва Dixon с пари на заем преди три десетилетия. Днес, Dixon е бързо разрастваща технологична компания, която произвежда смартфони, перални машини и части за телевизори за марки като Motorola и Samsung

„Лидерите на Xiaomi се срещнаха с мен днес, изложиха очакванията си за увеличаване на износа, задълбочаване на екосистемата за доставки в Индия и продукти които да отговарят за изискванията за сигурност“- написа в социалните мрежи Раджев Чандрашекар, министър на електрониката и информационните технологии на Индия