Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Китайският технологичен гигант Xiaomi съкращава работната сила с 15%

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.12.2022 г.

13:15 | 20 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Xiaomi Corp, един от най-големите производители на смартфони в Китай, започна масови съкращения, съкращавайки до 15 процента от работната си сила. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Социалните медийни платформи като Weibo, Xiaohongshu и Maimai са наводнени с публикации от съкратени служители, като съкращенията са извършени в няколко звена на бизнеса със смартфони и интернет услуги на компанията, съобщи South China Morning Post във вторник.

Xiaomi има 35 314 служители към 30 септември, съобщава вестникът, като по-голямата част от тях са базирани в континентален Китай.

Съкращенията, ако бъдат потвърдени, ще засегнат хиляди работници, много от които наскоро се присъединиха към компанията след наемане, започнало миналата година.

Съобщените съкращения идват само месеци след като производителят на смартфони обяви дръзки планове да оспори господството на Apple при смартфоните от висок клас.

През февруари главният изпълнителен директор на Xiaomi Лей Джун каза, че Xiaomi е във „война“ с Apple и си е поставила за цел да се превърне в най-голямата марка от висок клас в Китай през следващите три години.

През ноември Xiaomi отчете спад от 9,7 процента в приходите си през третото тримесечие на фона на суровите ограничения на Китай за нулев COVID и отслабващото потребителско търсене. Приходите от смартфони, които представляват 60 процента от общите продажби, са спаднали с 11 процента на годишна база, каза Xiaomi.

Xiaomi се радваше на скок на продажбите през 2021 г., тъй като наложените от Вашингтон санкции попречиха на бизнеса на Huawei Technologies в Съединените щати, преди да отчете първия си тримесечен спад на приходите през май.

След като цената на акциите на Xiaomi падна с почти 50% от началото на годината, компанията търси нови области за растеж. Тези усилия включват нахлуване в електрически превозни средства, като масовото производство е планирано да започне през 2024 г.

Дали Meta ще успее да продължи развитието си във виртуалната реалност с покупката на популярно VR приложение може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.