Китайският премиер омаловажи рисковете за Китай на фона на призив за реформи от МВФ

В изказване на същото събитие управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Китай може да отбележи допълнителен растеж от 20% през следващите 15 години, ако проведе реформи

11:00 | 25 март 2024
Автор:  Екип на By Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският премиер Ли Цян омаловажи опасенията си относно предизвикателствата пред икономиката и увери инвеститорите, че Пекин ще засили мерките за подкрепа на растежа, докато Международният валутен фонд (МВФ) призова правителството да проведе реформи, които подкрепят пазара.
Все още има много място за разширяване на макроикономическите политики, тъй като ръстът на потребителските цени е "сравнително нисък", а нивото на дълга на централното правителство не е високо, заяви Ли по време на основната реч на Китайския форум за развитие в неделя - първата, изнесена от действащ премиер от началото на събитието през 2000 г., според преглед на дневния ред на Bloomberg.

Цялостното търсене в Китай е "все още недостатъчно", каза той. Макар Ли да призна, че мнозина са обезпокоени от рисковете в сектора на недвижимите имоти и дълга на местните власти в Китай, той заяви, че "някои трудности и проблеми не са толкова сериозни, колкото хората си мислят". Мерките, предприети за ограничаване на рисковете в тези области, показват положително развитие, добави той.

Втората по големина икономика в света отчете стабилен старт на 2024 г., като ръстът на износа, промишленото производство и инвестициите надхвърли очакванията. Това намали неотложността на властите да добавят стимули в краткосрочен план, въпреки че според икономистите е необходима по-голяма подкрепа на политиката, за да се постигне амбициозната цел за икономически растеж от около 5% през тази година.

Дългосрочните перспективи се замъгляват от редица предизвикателства, включително невиждана от 90-те години на миналия век дефлация, продължителен спад в сектора на недвижимите имоти и ниско доверие сред чуждестранните инвеститори.

Новите преки инвестиции на чуждестранни предприятия в Китай се сринаха до 30-годишно дъно през 2023 г. на фона на нарастващото геополитическо напрежение и по-високите лихвени проценти в други страни, а висши служители обещаха да се съсредоточат върху привличането на чуждестранен капитал през тази година.
В изказване на същото събитие управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Китай може да отбележи допълнителен растеж от 20% през следващите 15 години, ако проведе реформи за решаване на широк кръг от проблеми, включително проблемите на пазара на недвижими имоти, вътрешното потребление, бизнес средата, регулаторната рамка за изкуствения интелект и ценообразуването на електроенергията.

"С всеобхватен пакет от про-пазарни реформи Китай може да расте значително по-бързо, отколкото при липса на реформи", каза тя, като изчисли, че допълнителният брутен вътрешен продукт ще бъде на стойност 3,5 трилиона долара в днешно изражение.

Международни изпълнителни директори, сред които Тим Кук от Apple Inc., Алберт Бурла от Pfizer Inc. и Радж Субраманиам от FedEx Corp. ще участват в панелните дискусии. Макар че китайските премиери обикновено провеждат среща с ръководителите на предприятия по време на форума, тази две десетилетия традиция може да бъде нарушена тази година, като Wall Street Journal съобщава, че президентът Си Дзинпин може вместо това да се срещне с ръководителите на компании след събитието.

Ли изтъкна няколко мерки, които правителството планира да предприеме за стимулиране на вътрешното търсене през тази година. Те включват намаляване на пречките пред единния вътрешен пазар, предоставяне на право на пребиваване в градовете на хора, които са се преместили в тях от селата, както и кампания за насърчаване на потребителите и предприятията да заменят старите стоки и оборудване.

Той също така подчерта, че Китай се фокусира върху развитието на модерно производство и технологии, като заяви, че новите двигатели на растежа са се засилили, а делът на стратегическите, нововъзникващи индустрии в общата икономика се е увеличил през последното десетилетие. Той отново подчерта, че страната не се стреми към краткосрочен растеж за сметка на натрупването на по-дългосрочни рискове.

Ли не уточни как политиките може да станат по-ефективни, освен да очертае обявеното на годишните парламентарни сесии по-рано този месец, което включваше малко по-големи фискални стимули. Той заяви, че страната ще продължи да настоява за намаляване на общите разходи по заемите, след като миналия месец насочи банките към рекордно намаляване на референтния лихвен процент за ипотечните кредити.