Китайски министър ухажва световни мениджъри на фона на търговското напрежение

През миналата година преките инвестиции на чуждестранни предприятия в Китай се увеличиха с най-ниската сума от началото на 90-те години на миналия век, което подчертава предизвикателствата пред Пекин да стимулира икономиката си

19:00 | 24 март 2024
Автор: Bloomberg News
Чип за памет на SK Hynix Inc. Снимка: Джеймс Парк/Bloomberg
Чип за памет на SK Hynix Inc. Снимка: Джеймс Парк/Bloomberg

Китайският министър на търговията се срещна с водещи световни мениджъри от технологичната, финансовата и фармацевтичната индустрия преди високопоставен бизнес форум в Пекин, в опит да стимулира забавящите се чуждестранни инвестиции на фона на геополитическото напрежение.

Двудневните срещи на Уан Уентао включваха срещи с Тим Кук от Apple Inc. и с Квак Нох-джон, главен изпълнителен директор на южнокорейския производител на чипове SK Hynix. Той се срещна и с главните изпълнителни директори на Qualcomm Inc., най-големия в света продавач на процесори за смартфони, и Micron Technology Inc., най-големия американски производител на чипове за компютърна памет.

През миналата година преките инвестиции на чуждестранни предприятия в Китай се увеличиха с най-ниската сума от началото на 90-те години на миналия век, което подчертава предизвикателствата пред Пекин да стимулира икономиката си. Той трябва да се бори и с постоянно ускоряващия се отлив на производство, тъй като Apple и други американски марки започват да разполагат нови мощности в страни от Индия до Югоизточна Азия, за да намалят рисковете от напрежението между САЩ и Китай.

Уан се възползва от възможността преди Форума за развитие на Китай, който започва в неделя, да се срещне с ръководителите на ключови компании. Годишното събитие, започнало през 2000 г., е едно от малкото места, където ръководителите на чуждестранния бизнес могат да общуват с държавните лидери на Китай. Тази година премиерът Ли Цян ще произнесе ключова реч.

Китай се опитва да противодейства на ограниченията на САЩ за достъпа му до технологии. Уан обсъди сътрудничеството в областта на полупроводниците с Квак от SK Hynix и изрази надежда, че компанията ще продължи да разширява инвестициите си в Китай. Квак заяви, че SK Hynix ще продължи да настоява за по-голямо развитие в Китай, който според китайското министерство на търговията е една от най-важните ѝ производствени бази и пазари. 

SK Hynix е вторият производител на чипове за памет в света след Samsung Electronics Co., която също е от Южна Корея. Напрежението между САЩ и Китай, което включва американски ограничения за достъп до някои ключови продукти, означава, че компаниите трябва да постигнат деликатен баланс между двете страни, за да поддържат производството и продажбите. 

Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра заяви пред Уан, че компанията планира да разшири инвестициите си в Китай, според изявление на правителството. Министърът на търговията е казал на Кристиано Амон от Qualcomm, че Китай приветства високотехнологичните компании да задълбочат инвестициите си в Китай. 

Амон заяви, че очаква лидерите на Китай и САЩ да създадат стабилни очаквания и добра бизнес среда за компаниите. Геополитическото напрежение също отблъсна чуждестранния бизнес от Китай, като Джейми Даймън от JPMorgan Chase & Co. заяви по-рано тази година, че "съотношението риск-печалба се е променило драстично" в страната.

Търговското напрежение също се засили през последните месеци, след като Европа започна разследване на китайския внос на електромобили във връзка с държавните субсидии и се приближи до налагането на допълнителни мита. Впоследствие Китай започна собствено антидъмпингово разследване на бренди, внасяно от ЕС, ход, който се разглежда като ответна мярка срещу Франция, която подкрепи проверката на електромобилите.

Фармацевтични продукти, банки
В събота Уан проведе кръгла маса с ръководители на чуждестранни производители на лекарства, включително Pfizer Inc. и Merck & Co. от САЩ, GSK Plc от Обединеното кралство и Takeda Pharmaceutical Co. от Япония. 

На среща с Жан Лемиер, председател на френския кредитор BNP Paribas SA, Уан заяви, че Китай е готов да разреши търговските спорове с Европа и призова банката да играе положителна роля в диалога. Лемиер заяви, че банката е готова да улесни такива разговори.

Френският президент Еманюел Макрон планира да приеме китайския си колега Си Дзинпин в Париж през пролетта. Европейският съюз обмисля официален преглед на това колко широко неговите предприятия използват зрели или по-нискокачествени чипове от Китай, присъединявайки се към САЩ в отбелязването на потенциален риск за националната сигурност и глобалните вериги за доставки.

Наскоро САЩ предприеха още стъпки за ограждане и ограничаване на амбициите на своя съперник в областта на изкуствения интелект и полупроводниците. Уан каза на Кук от Apple при срещата им в петък, че Китай е готов да работи със САЩ за създаването на справедлива, стабилна и предвидима бизнес среда за американските и китайските компании. 

Кук от Apple заяви, че компанията му ще продължи да инвестира в приложни изследвания в Китай.

"Продължаваме да инвестираме в Китай, във веригата за доставки, в научноизследователската и развойната дейност и в нашите магазини", каза Кук във видеоклип от срещата.