Micron подобри прогнозата, воден от изкуствения интелект

Питър Елстром, Bloomberg Токио

16:00 | 21 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Micron съобщи резултатите си. Анализаторите очакваха към 5,9 млрд долара приходи. Вместо това компанията прогнозира 6,4-6,8 млрд долара приходи.

Това е много, защото пазарът на чипове памет, на който работи Micron, наред със Samsung и Hynix е в лек спад от известно време. От известен брой тримесечия хората очакват поврат, който не идва. Това е защото традиционните пазари като смартфони и персонални компютри бяха в спад.

Но Micron изненада инвеститорите с начина, по който се възползват в момента от търсенето на изкуствен интелект и как очакват в бъдеще да им помага.

Директорът Санджей Мехротра каза, че очакват доста добре да се възползват с напредване на търсенето на изкуствен интелект. Както е в момента. Корпорациите, особено OpenAI, Microsoft и останалите инвестират много пари във всякакви чипове за изследванията си за изкуствен интелект.

Това повишава ли оптимизма за пазара на чипове?

Категорично. Тук в Азия Hynix определено се възползва от това. Hynix е друг важен играч на пазара на HBM чипове, високоскоростната памет, които силно поемат нагоре, защото са като чиповете на Nvidia. А тя е най-скъпата компания за чипове на света в момента, няколко трилиона долара.

Понеже HBM чиповете на Hynix и Micron се интегрират с тези на Nvidia, търсенето е много силно. Затова акциите на Hynix се повишиха доста тази сутрин. Също и акциите на Samsung. Акциите на Micron се търгуват с около 15% повишение след затваряне.

Забелязваме общия оптимизъм около сектора на чиповете, който беше в спад, особено при паметите, сега да се възстановява.