Руските магнати поглеждат към Китай, за да спасят разбитата автомобилна индустрия

За китайските производители на автомобили износът на готови автомобили от азиатската страна е по-изгоден, отколкото изграждането им в Русия, и Москва ще трябва да им предостави специални предимства, за да ги привлече

16:06 | 22 март 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато международните компании започнаха да бягат от Русия след инвазията на Владимир Путин в Украйна, Андрей Павлович и Андрей Олховски се присъединиха към вълната от предприемачи, които се опитваха да се възползват от отлива, като заграбиха оставените след тях автомобилни заводи.
Сега те се опитват да възобновят производството в страната, която преди войната произвеждаше около 1,5 млн. автомобила годишно и някога се стремеше да се превърне в най-големия автомобилен пазар в Европа.

Art-Finance на Павлович, която закупи заводи от Hyundai Motor Co. и Volkswagen AG, и Avtodom Group на Олховски, купувачът на руските операции на Mercedes-Benz Group AG, търсят партньори. Очевидното решение би било да се привлекат китайски компании, но убеждаването им да инвестират може да се окаже трудно без държавни субсидии. 

"Имам чувството, че малко са надценили възможностите си", казва Сергей Бургазлиев, независим консултант от Русия с над 20-годишен опит в автомобилната индустрия, за активите, които Art-Finance и Avtodom купиха. За китайските производители на автомобили износът на готови автомобили от азиатската страна е по-изгоден, отколкото изграждането им в Русия, и Москва ще трябва да им предостави специални предимства, за да ги привлече, обясни той. 

Руското министерство на промишлеността и търговията не отговори на въпросите на Bloomberg News.

Tycoons 01
Ключови руски заводи за леки автомобили, които чужденците оставиха зад гърба си

Сделките са ярък пример за това как се променя собствеността на активите в Русия, където бизнес пейзажът е радикално променен от оттеглянето на чуждестранните компании след инвазията в Украйна и мащабните санкции на западните държави. Тъй като по-утвърдените милиардери остават настрана от санкциите, някои местни предприемачи се възползват от шанса си, като купуват активи на ниска цена. 

Павлович започва да продава автомобили, внесени в Русия през 1992 г. По-късно той прекарва почти две десетилетия като ръководител на дилъра Avilon Group, местен доставчик на луксозни автомобили, включително Rolls-Royce и Bentley, съоснован от Александър Варшавски - чието име се появи през 2017 г. в разследване, разкриващо бизнес връзките на Avilon с руските правоприлагащи органи. От пресслужбата на дилъра заявиха, че Варшавски никога не е бил свързан с никакви правоприлагащи органи.

Олховски започва работа като търговец на метали през 90-те години на миналия век в град в Сибир. През 2013 г. той се насочва към бизнеса с търговия с автомобили, а през 2019 г. става директор на Avtodom. 

Въпреки че сумата, която Павлович и Олховски са похарчили за активите си, не е известна, смята се, че тя е нищожна в сравнение с милиардите долари, които са стрували преди войната.

Каквато и да е отстъпката, перспективите пред инвестициите им са неясни.

Tycoons 02
Срив в производството на автомобили. Пазарът се срина, тъй като чуждестранните компании избягаха, когато Русия нахлу в Украйна

Art-Finance на Павлович, която оперира в страната като AGR Automotive Group, заяви в свое съобщение миналия месец, че възобновява производството на автомобили Solaris в бивше предприятие на Hyundai, без да разкрива колко автомобила ще сглоби тази година. Павлович отказа да коментира за тази статия посредством свой представител.

От своя страна Avtodom се стреми да привлече партньор от Китай, за да рестартира предишния си завод за Mercedes-Benz, но сравнително малкият му размер затруднява създаването на рентабилни автомобили за масите, каза Олховски.

"Местният пазар няма да е най-важният за тях", пише той в имейл, като се позовава на китайските компании, обяснявайки, че пазарът в родината им е на първо място за тях. И все пак, след като миналата година е проучил производствените мощности в Русия, той очаква до 2025 г. те да си партнират за съвместни проекти или да сключат договори за сглобяване на всички обекти. 

Други заводи са възобновили производството си бавно. Управляваният от московското предприятие - което Renault SA продаде след инвазията в Украйна - възстанови производството на марката Moskvich от съветската епоха, като използва части от китайската JAC Motors. В момента се търси друг китайски партньор, съобщиха местните медии този месец. Avtotor, оператор на завод, в който се сглобяват автомобили на Hyundai и BMW AG, произвежда автомобили на BAIC и Kaiyi. 

Но и за двете предприятия производството през миналата година е било около една пета или по-малко от пълния им капацитет. Китайските компании, които не са отговорили на молбите за коментар за тази история, използват заводите само за сглобяване, а не инвестират в Русия. 

Haval на Great Wall Motor Co. е единственият китайски автомобилен производител, който има завод в Русия, в град на около 180 км южно от Москва. Заводът, който произвежда SUV и кросоувър модели, отвори врати през 2019 г. след инвестиции от 500 млн. долара и удвои производството си до около 100 000 автомобила през миналата година, заемайки почти 11% от руския автомобилен пазар по продажби, според аналитичната компания Autostat. Този месец тя започна работа в нов завод в близост, в който се изграждат двигатели.

Друг явен бенефициент е подкрепяният от държавата АвтоВАЗ. Благодарение на постоянните държавни субсидии, миналата година той произведе около 374 000 Лади - марка, която датира от времето на Съветския съюз и беше обект на безкрайни шеги за своята ненадеждност и забавяне на доставките. Това е най-големият брой автомобили от десетилетие насам.

Въпреки че продажбите на автомобили нараснаха през 2023 г., Асоциацията на европейския бизнес заяви, че ще е необходимо време, за да се рестартират всички неработещи заводи. Правителството създава нов автомобилен клъстер, за да съживи местното производство, но Банката на Русия оценява, че процесът на връщане към пълно производство вероятно ще продължи до 2027 г., според доклад от този месец.

"По-нататъшният ръст на производството на леки автомобили в Русия ще бъде свързан с развитието на местната автомобилна индустрия и увеличаването на договорното сглобяване на марки от приятелски държави в местни заводи", се казва в доклада. Въпреки това рискът от вторични санкции за чуждестранните фирми и сравнително малкият руски автомобилен пазар могат да ограничат разширяването му, се казва още в доклада.