Признаците за рецесия в еврозоната се увеличават, тъй като производствата се спъват

Индустриалното производство в Германия и Италия започна последното тримесечие на годината със затруднения, след като Франция и Испания отчетоха сходни резултати

15:34 | 7 декември 2023
Автор: Соня Уинд
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индустриалното производство в Германия и Италия започна последното тримесечие на годината със затруднения, след като Франция и Испания отчетоха сходни резултати, което говори за възможна рецесия в региона.

Производството в най-голямата европейска икономика е намаляло с 0,4% през октомври спрямо предходния месец до най-ниското си ниво от август 2020 г., съобщи германската статистическа служба в четвъртък. В Италия производството е намаляло с 0,2% спрямо септември.


Индустриалното производство на Германия пада за пети месец

Макар че обхватът на всяка статистическа извадка не е напълно съпоставим, съвпадението на спада в двете икономики заедно с негативните резултати във Франция и Испания във вторник подчертават слабостта, която се проявява в твърдите данни от целия регион.

След като брутният вътрешен продукт на еврозоната вече се е свил с 0,1% през третото тримесечие - данни, които могат да бъдат преразгледани по-късно в четвъртък - още един тримесечен период на свиване би означавал рецесия. Последните проучвания показват, че спадът в еврозоната продължава в сферата на услугите и производството.

В Германия спадът на производството беше неочакван; средната прогноза на икономистите беше за увеличение с 0,2%. Резултатът показва как икономиката все още се бори да се отърси от въздействието на предизвиканата от енергоносителите криза през миналата зима и спада в световното търсене.

Производителите, които са гръбнакът на германската икономика, са особено засегнати от скъпата енергия, по-високите лихвени проценти и слабото световно търсене. Няколко големи промишлени предприятия започнаха да съкращават разходите си, а производителят на химикали BASF SE планира да намали инвестициите си с почти 15% през следващите четири години.

Данните от началото на седмицата показаха, че фабричните поръчки са намалели повече от очакваното, което допълнително помрачи перспективите за възстановяване. Бюджетните сътресения в Берлин също натежават върху перспективите на Германия.

Все пак последните проучвания в страната показват известно стабилизиране. Миналия месец бизнес прогнозите на института Ifo достигнаха шестмесечен връх. Междувременно анкета сред мениджърите по покупките подчерта "значителна слабост", въпреки че облекчаването на условията подкрепя връщането към растеж.

Другите страни се справят само малко по-добре. Спадът от 0,3% на френското производство през месеца се дължи на по-ниското производство на енергийни продукти и стоки за оборудване. Производството, което изключва енергетиката, обаче отбеляза ръст от 0,1%.

В четвъртък заместник-управителят на Френската централна банка Агнес Бенаси-Куер настоя, че макар растежът в страната да е слаб, институцията не очаква рецесия.

"Основният сценарий е, че това наистина е меко приземяване на световната и европейската икономика", каза тя.

Спадът от 0,2% на италианското промишлено производство беше по-добър от очаквания от икономистите спад от 0,4%.