Валутните печалби на африканските банки противоречат на икономическата реалност

Рязкото понижение на курса на наирата и кенийския шилинг значително е увеличило валутните приходи на Standard Bank Group, Zenith Bank Plc и Equity Group Holdings Plc

15:00 | 5 декември 2023
Автор: Бела Генга,Емеле Ону,Аделаида Чанголе
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите банки в Африка реализираха неочаквани печалби, след като регионалните валути се сринаха през тази година, но част от тези печалби са погълнати от по-високи провизии, а перспективите за 2024 г. изглеждат смесени.

Рязкото понижение на курса на найрата и кенийския шилинг значително е увеличило валутните приходи на Standard Bank Group, Zenith Bank Plc и Equity Group Holdings Plc, показват финансовите им отчети.

Тези валутни проблеми отразяват по-широката икономическа слабост, което е лоша новина за корпоративните клиенти на банките и потенциални загуби от кредити в бъдеще. В същото време най-големите кредитори в региона изглеждат добре капитализирани и би трябвало да бъдат важен източник на сила за региона, който продължава да се справя с високите лихвени проценти и кризата с разходите за живот.

Неочаквана печалба на нигерийските банки

Повишената инфлация продължава да намалява покупателната способност на домакинствата, а значителната експозиция на държавата създава рискове за качеството на кредитите“, каза Мик Кабея, старши анализатор в Moody's Investors Services. „В по-благоприятно отношение стабилните капитализационни коефициенти на африканските банки ще действат като буфер срещу влошаване на състоянието на активите.“

Миналата седмица Южноафриканската резервна банка предупреди, че качеството на банковите кредитни портфейли е пострадало на фона на високите лихвени проценти, и обяви плановете си да накара кредиторите да увеличат защитните си капиталови буфери през 2025 г.

По същия начин управителят на нигерийската централна банка Олайеми Кардосо заяви на 24 ноември, че регулаторът ще изиска от кредиторите да повишат капиталовите си нива, за да компенсират слабостта на валутата и слабия икономически растеж.

Рисковете, свързани с качеството на активите, ще продължат да бъдат значими, като домакинствата и бизнесът ще продължат да бъдат засегнати от високата инфлация и високите лихвени проценти, както и от обезценяването на валутата“, пише анализаторът на Fitch Ratings Ерик Дюпон и колегите му в изследователски доклад за перспективите пред африканските банки през 2024 г.

Въпреки това предполагаме, че съотношението на обезценените кредити ще се увеличи само умерено, като повечето банки ще могат да се справят с нарастващите рискове за качеството на активите чрез високи печалби преди обезценка, произтичащи от високите лихвени проценти, все още задоволителния растеж на кредитите и, на някои пазари, печалбите от преоценка на дълги нетни позиции в открити валути“, казват те.

Equity Group Holdings Plc, най-голямата банка в Източна Африка по пазарна стойност, е спечелила 56% повече от търговия с чуждестранна валута в размер на 13,9 млрд. шилинга (91 млн. долара) през деветте месеца до септември. Приходите на нигерийската Zenith Bank Plc от търговия с чуждестранна валута нараснаха до 356 млрд. наири (409 млн. долара) през същия период, което е повече от приходите от кредитиране.

Ако инфлацията остане висока, банките ще продължат да отчитат високи приходи от лихви през първата половина на 2024 г.“, казва Джошуа Одебиси, банков анализатор в Rand Merchant Bank в Лагос, търговската столица на Нигерия. Тази картина се влошава, ако икономиката се влоши, въпреки че нигерийските банкови акции не изглеждат прекалено скъпи.

Напоследък оценките бяха понижени заради реакциите на политическите решения, но основните показатели остават много силни“, каза той.