Еуфорията от намаляването на лихвите насочва облигациите към заличаване на загубите

Глобалният индекс на облигациите Bloomberg Global Aggregate скочи с 1,3% във вторник след като данните за инфлацията в САЩ бяха по-слаби от очакваното

18:02 | 15 ноември 2023
Автор: Гарфилд Рейнолдс,Рут Карсън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните месеци глобалните облигации бяха толкова слаби, че може да се окаже изненадващо, че са само на косъм от това да заличат тазгодишната си загуба.

Глобалният индекс на облигациите Bloomberg Global Aggregate скочи с 1,3% във вторник, което е най-големият еднодневен ръст от март насам, след като данните за инфлацията в САЩ бяха по-слаби от очакваното. Показателят, който преди по-малко от месец беше спаднал с цели 3,8% за годината на фона на тенденцията "по-високо за по-дълго", сега е само с 0,3% по-нисък за 2023 г.

Глобалният индекс, който възлиза на над 61 трилиона щатски долара, напредна, тъй като данните за инфлацията в САЩ подтикнаха трейдърите да изтрият залозите за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) и да увеличат залозите за по-ниски разходи по заемите. Меките данни се прибавиха към признаците, че най-стръмният цикъл на затягане на коланите от едно поколение насам ще забави икономиките по света и ще подтикне централните банки към намаляване на лихвите през 2024 г.


Рядко повишение на глобалните облигации след слабия индекс на потребителските цени в САЩ/Глобалният индекс скача най-много от март насам

"Сега няма значение какво ще каже Фед за по-дългото задържане на лихвените проценти, той вероятно ще започне цикъл на постепенно облекчаване през първата половина на 2024 г.", каза Кели Ууд, заместник-ръководител на отдела за фиксирана доходност в Schroders Plc в Сидни. Schroders е с дълги позиции по двугодишните държавни ценни книжа и също така предпочита австралийските и европейските лихвени проценти, залагайки на това, че доходността на глобалните облигации е достигнала своя връх, каза тя.

Пазарите вече очакват намаляване на лихвените проценти с повече от половин процентен пункт до юли, което е около два пъти повече от очакваното в края на октомври. Основният индекс на потребителските цени в САЩ, който изключва разходите за храна и енергия, се повиши с 0,2% през октомври спрямо септември, което е по-малко от медианната прогноза за 0,3% в проучване на Bloomberg.

Двугодишната доходност в САЩ се понижи с 20 базисни пункта във вторник след публикуването на данните, а тази в Германия - с 9 базисни пункта. Тригодишната доходност в Австралия се понижи с 12 базисни точки при отварянето на сесията в сряда, като се отърси от по-силните от прогнозите данни за ръста на местните заплати.


Биковете на глобалните облигации се надяват на край на безпрецедентните загуби/Бенчмарк индексът е близо до спад за 2023 г., тъй като залозите на Фед за намаляване на лихвите нарастват

Някои инвеститори продължават да се притесняват, че пазарът може да изпреварва себе си в залагането на облекчения от страна на Фед.

Pendal Group току-що затвори дълга позиция в 10-годишни държавни ценни книжа с печалба, след като влезе в нея в края на октомври, каза Ейми Си Патрик, ръководител на отдел "Стратегии за доход" в Сидни. Фиделити Интернешънъл също съкращава някои от залозите си с по-дълга дюрация, като премахва част от дългите си позиции по 30-годишни американски облигации.

Инвеститорите "трябваше вече да са влезли в търговията, особено след като доходността достигна 5%" и повече, каза Джордж Ефстатопулос, мениджър на фонд във Fidelity International в Сингапур. "Ние бяхме купувачи по цялата крива, особено в дългия край. Някои от съкращенията, които се оценяват за следващата година, може да се окажат малко преждевременни".

Кси Патрик от Pendal заяви, че е "по-щастлива да се крие отново в двугодишни" държавни ценни книжа. Schroders също остава с дълги позиции по двугодишните книжа, като същевременно поддържа "умерено къси" позиции по 30-годишните облигации на фона на опасенията за разширяване на фискалния дефицит на САЩ, каза Ууд.

Глобалният ръст на облигациите е обрат, след като миналия месец доходността скочи до най-високите си нива за повече от десетилетие поради опасения, че икономическата устойчивост и предстоящото наводнение от предлагане ще надделеят над намаляващото търсене. Някои от инвеститорите, които претърпяха големи загуби в началото на годината, сега очакват, че дългогодишното им убеждение, че предстои глобална рецесия, ще се сбъдне.

"Достигнахме "пика на всичко", тъй като всички фактори (фискална политика, ликвидност, растеж в Китай, жилищно строителство, кредитиране и заетост), които допринесоха за устойчивостта на световната икономика, показват признаци на слабост", пише в изследователска бележка Стивън Буут, мениджър на фонд в T. Rowe Price Group Inc. "Историческата разпродажба на облигации през 2022 г. създаде възможност за покупки за инвеститори от всякакъв вид."