Големият и продължителен ръст на облигациите се нуждае от рецесия

През последните три години съкровищните облигации няколко пъти направиха фалшив отскок от най-дълбокия срив от десетилетия насам, само за да обърнат посоката си

20:20 | 13 ноември 2023
Автор: Лиз Капо Мккормик,Майкъл Макензи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Из Уолстрийт става все по-ясно, че пазарът на облигации в САЩ няма да отбележи устойчиво покачване, освен ако икономиката не изненада дори Федералния резерв (Фед), като изпадне в дълбока рецесия.

През последните три години съкровищните облигации няколко пъти отскочиха от най-дълбокия срив от десетилетия насам, само за да обърнат посоката си, което отново доведе до повишаване на доходността и изпепели онези, които бяха заложили много на колебанието.

В началото на този месец на пазара се разрази ново рали, след като председателят на Фед Джером Пауъл запази лихвените проценти стабилни и даде сигнал, че увеличаването на лихвените проценти от страна на централната банка може би най-накрая е приключило.

Продължаващата устойчивост на икономиката обаче увеличава шансовете, че централната банка ще успее да насочи САЩ към рядко срещано меко приземяване. Този месец Пауъл заяви пред репортери, че централната банка не очаква рецесия, а синоптиците прогнозират, че икономическият растеж ще продължи, макар и с по-бавни темпове, и през следващата година.

Резултатът е следният: В резултат на това ще трябва да се изчака скокът на облигациите, който обикновено избухва, когато Фед започне да намалява лихвите, за да стимулира растежа.

"Трябва да видим доста сериозно влошаване на финансовите условия, за да се стигне до намаляване на лихвените проценти", казва Катрин Камински от AlphaSimplex Group, чийто фонд е реализирал почти 36% доходност през миналата година. "Инфлацията все още е проблем. Лихвите могат да бъдат по-високи за по-дълго време. Така че все още има наистина голям шанс да видим голяма волатилност вместо нова тенденция".


Индексът на съкровищницата отбелязва най-голямата дневна загуба от 1-ви май насам

Представителите на Фед неведнъж са предупреждавали пазарите, че не бързат да намаляват лихвените проценти, тъй като приоритетът им е да продължат да понижават инфлацията. Това ще бъде ключов акцент във вторник, когато икономистите очакват Министерството на труда да съобщи, че ръстът на индекса на потребителските цени се е забавил до 3,3% на годишна база през октомври от 3,7% през септември.

В четвъртък обаче Пауъл заяви, че "инфлацията ни даде няколко залъгващи движения" и ФЕД "ще продължи да действа внимателно", като има предвид "риска да бъде подведен от няколко добри месеца на данни".

Този тон накара трейдърите да изместят очакванията си за първото вероятно съкращение на ФЕД през 2024 г. от юни за юли и да върнат чувствителната към политиката доходност на двугодишните съкровищни облигации над 5%.

Макар че доходността остава по-ниска от върховите стойности от миналия месец, пазарът продължава да бъде нестабилен, за което свидетелства бързата разпродажба в четвъртък след необичайно слабото търсене на аукциона за 30-годишни съкровищни облигации. А широкият индекс на съкровищните облигации се понижи с 1,3% тази година до 9 ноември, след като загуби безпрецедентните 12,5% през миналата година и 2,3% през 2021 г.

Настроенията се влошават и от продължаващите опасения относно финансите на САЩ и последващата нужда от нов дълг. В четвъртък се проведе един от най-лошите търгове на 30-годишни облигации от десетилетие насам, а петък завърши с предупреждение от Moody's Investors Service, че е склонна да понижи рейтинга на страната на фона на по-големите бюджетни дефицити. Рискът от спиране на работата на правителството още тази седмица също е на дневен ред, въпреки че може би намалява.

Кибератака срещу Industrial & Commercial Bank of China Ltd. също създаде напрежение.

Макар че през следващата година Фед може да започне да облекчава паричната политика, за да я направи по-малко рестриктивна, малко вероятно е да премине към значително понижаване на лихвените проценти, освен ако пазарът на труда не покаже признаци на влошаване и инфлацията не се доближи до целта от 2%. Макар че облигационните бикове приветстваха признаците за забавяне на растежа на заетостта в САЩ, като през октомври равнището на безработица се повиши до почти двегодишен връх от 3,9%, то остава силно по исторически стандарти.

Разбира се, икономиката може да продължи да се забавя под тежестта на повишаването на лихвените проценти от страна на Фед или да бъде засегната от непредвиден шок. Един от тях е потенциалното отражение на спирането на работата на правителството на САЩ, тъй като настоящото федерално финансиране ще изтече на 18 ноември, ако Конгресът не постигне съгласие по нов план.

Какво казват стратезите на Bloomberg

"Като цяло държавните ценни книжа ще продължат да са изправени пред повече рискове, свързани с понижаването, отколкото с повишаването, особено след като вероятността за краткосрочна рецесия намаля.", казва Саймън Уайт, макростратег

Но трейдърите, които очакват завой на Фед, трябва да бъдат предпазливи, "защото през последните 18 месеца имаше многобройни залъгващи движения", каза Джордж Катрамбоун, ръководител на отдела за фиксирана доходност в DWS Americas.

Суаповите договори, обвързани с политическите срещи на Фед, предвиждат, че ефективният лихвен процент на централната банка - който представлява средна стойност на търгуваните всеки ден средства на пазара - ще спадне до около 4,6% до края на следващата година от сегашните 5,33%. Това е малко по-рязък спад от намалението с половин пункт, което представителите на Фед прогнозираха в последните си тримесечни прогнози.

"Пазарът оценява нещата на базата на претеглена вероятност", казва Келси Беро, портфолио мениджър с фиксирана доходност в JPMorgan Asset Management, пред Bloomberg Television. "Може да има 50% или 60% вероятност Фед да остане в режим на задържане през цялата година. Съществува и вероятност да се стигне до рецесия", а "при рецесия Фед намалява много бързо".