САЩ подготвят почвата за още финансови гиганти, които да се контролират от Фед

Проектът представлява рязък обрат в сравнение с ерата на Тръмп

11:30 | 5 ноември 2023
Обновен: 11:42 | 5 ноември 2023
Автор: Виктория Дендрину, Катанга Джонсън
Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ. Снимка: Bloomberg LP
Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ. Снимка: Bloomberg LP

Правителството на САЩ очерта пътя за поставяне на фирми, различни от банките, под строг надзор от страна на Федералния резерв, което е сериозна регулаторна заплаха за хедж фондовете и инвестиционните компании.

След месеци на разправии, в петък висшите финансови служители на Вашингтон публикуваха нова рамка за определяне на финансовите фирми като системно важни. Откакто бе въведена преди повече от десетилетие, този етикет "твърде голям, за да фалира", който води до значителни разходи за привеждане в съответствие и регулаторни главоболия, се прилага предимно за големите банки на Wall Street. 

По време на заседанието на Съвета за надзор на финансовата стабилност в петък министърът на финансите Джанет Йелън и други представители на властите не посочиха фирми, които биха могли да бъдат определени за такива. По-скоро групата от висши регулатори на администрацията на Байдън описа новата рамка за това като необходима стъпка за изкореняване на скритите рискове във финансовата система. 

"Гласувайки за приемането на аналитичната рамка и насоките, ние ще увеличим прозрачността на работата на съвета и ще установим траен процес за използване на правомощията на съвета за определяне на рискове, като по този начин ще укрепим способността на съвета да насърчава устойчива финансова система, която подкрепя всички американци", заяви Йелън.  

Планът поставя началото на процес, който може да доведе до значително по-строг надзор над някои от най-големите финансови институции, които не са банки. Все пак в петък Йелън заяви, че посочването на институции няма да бъде приоритет пред други начини за минимизиране на системните рискове. 

Йелън заяви, че ще има "силни процедурни защити за компаниите, които са обект на преглед, включително значително ангажиране на съвета и комуникация, и им предоставя възможности да бъдат изслушани". 

В петък висшият регулаторен орган разкри и нова рамка за рисковете за финансовата стабилност, за да обясни по-добре как оценява и реагира на потенциалните опасности.

Ерата на Байдън
В продължение на месеци регулаторите от ерата на Байдън предупреждаваха, че отпечатъкът на небанковите институции във финансовата сфера значително се е разширил, въпреки че надзорът не е бил в крак с това. Длъжностните лица заявиха, че е възможно да се крият непредвидени рискове, тъй като фирмите са завзели по-голям пазарен дял, а връзките им с традиционните кредитори са станали по-сложни.

Проектът представлява рязък обрат в сравнение с ерата на Тръмп, когато длъжностните лица се затрудниха с определянето на фирмите.

Преди обявяването в петък финансовите гиганти се подготвяха за борба относно плановете. Водещи търговски групи, сред които Институтът на инвестиционните компании, Асоциацията на управляваните фондове и Асоциацията на ипотечните банкери, призоваха регулаторите да действат внимателно при утвърждаването на по-голяма свобода на действие и използването на по-кратки срокове за определяне на дадена фирма като системно важна. 

Браншовите групи бързо разкритикуваха този ход в петък. Брайън Корбет, който ръководи Асоциацията на управляваните фондове, заяви, че насоките са "погрешни". Той допълни, че процесът на определяне "внася несигурност за участниците на пазара, което вреди на способността им да предоставят услуги на своите инвеститори, включително пенсии, фондации и дарения".

Ръководителят на Института на инвестиционните компании Ерик Пан заяви, че насоките за определяне отстъпват от действащите стандарти и че ходът за улесняване на определянето на дадена компания като системно важна няма обосновка.

"Трудно е да се разбере защо членовете на FSOC смятат, че един по-малко прозрачен и по-слаб процес ще доведе до по-разумни резултати", каза Пан.

Служител на Министерството на финансите, който помоли да не бъде назоваван при обсъждането на плановете, заяви, че процесът на определяне ще включва значително участие на разглежданите компании и техните регулатори. 

Етапи
Процесът ще има етапи, се казва в изявлението на FSOC. Първо, дружеството, определено за преглед, ще бъде подложено на предварителен анализ. След това фирмата ще бъде уведомена най-малко 60 дни преди съветът да гласува дали да я оцени допълнително, за да й се даде възможност да представи съответната информация и да се срещне със служителите на FSOC.

Ако се пристъпи към разглеждане, вторият етап ще включва още повече контакти с компанията и нейния регулаторен орган и допълнителен обмен на информация. В края на тази по-задълбочена оценка регулаторните органи ще преценят дали да предложат официално да определят дружеството като системно важно. За тази стъпка ще е необходимо съгласието на две трети от членовете на FSOC с право на глас.

Ако те одобрят плана, дружеството ще може да поиска писмено или устно изслушване. След това съветът ще гласува, за да вземе окончателно решение, което също изисква две трети от гласовете. Всяко определяне ще бъде преразглеждано поне веднъж годишно, заявиха официални лица. 

Длъжностните лица не посочиха срок, в който процесът може да продължи. Служителят на Министерството на финансите заяви, че последното определяне, извършено от FSOC, е отнело около година и половина. 

По-рано в петък служителите на FSOC обсъдиха и развитието на пазарите на търговски недвижими имоти. Условията там остават трудни след спада на цените и увеличаването на разходите за финансиране, въпреки че просрочията варират в зависимост от вида на имота, се казва в изявление на Министерството на финансите. 

"Съветът ще продължи да следи отблизо развитието на пазарите на търговски недвижими имоти и на финансовите институции със значителни експозиции към търговски недвижими имоти и свързаните с тях рискове", заявиха от Министерството на финансите.