Пауъл похвали строгите финансови условия, което ги накара да се разхлабят

Графика на деня, 02.11.2023 г.

17:09 | 2 ноември 2023
Автор: Емили Графео и Вилдана Хайрич
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

За урок относно капаните в реално време на съобщенията на Федералния резерв, помислете за реакцията на пазара на коментара на Джеръм Пауъл за ролята на Уолстрийт за потискане на инфлацията.

Акциите и държавните облигации се повишиха, след като централната банка задържа лихвените проценти стабилни, а председателят на Фед спомена нарастващата доходност на облигациите като помагаща за затягане на финансовите условия - потенциално служейки като заместител на допълнителни увеличения на лихвените проценти в бъдеще.

Чувствителните към политиката двугодишни доходности, споменати от Пауъл тази седмица, надлежно се сринаха след неговите забележки, заедно с тези на по-дългосрочните облигации. Това спомогна за облекчаване на последния съкрушителел срив на облигациите, което развълнува глобалната икономика – удряйки цените на активите, притискайки купувачите на жилища и повишавайки разходите за правене на бизнес за Корпоративна Америка и извън нея.

Докато Федералният резерв запази отворена перспективата за допълнителни политически действия при силен икономически растеж, Пауъл спекулира, че доходността на държавните облигации на високи нива може вместо това да помогне на централната банка да запази паричните условия рестриктивни, за да изтръгне инфлационните излишъци на този бизнес цикъл.

Проблемът сега: Служителите на Фед рискуват да са в незавидна позиция, ако финансовият климат се облекчи съществено поради очакванията – вероятно подклаждани от Пауъл – че централната банка на САЩ вече е приключила с агресивната си кампания за затягане.

„Един проблем, според мен, който председателят има в този момент е, че като говори с пазарите по подкрепящ начин, акциите поскъпват, доходността на облигациите пада – това разхлабва финансовите условия“, каза Бил Дъдли, бивш президент на Федералния резерв на Ню Йорк, пред Bloomberg. „Това премахва част от задръжките, които създаваха някакъв тласък да не се затяга допълнително паричната политика.“

Доходността в САЩ вече намаляваше в навечерието на решението на Фед, след като Министерството на финансите обяви планове да продаде по-ниско от очакваното количество ценни книжа на своите тримесечни търгове за възстановяване на средства през следващата седмица, докато показателят за производствената активност в САЩ също беше под очакванията.

В по-общ план индексът на финансовите условия на Bloomberg в САЩ – който измерва напрежението на паричните, облигационните и фондовите пазари – стана по-рестриктивен за три поредни месеца, докато по-високите лихви подхранваха голямо отстъпление на S&P 500.

Докато Пауъл в сряда остави отворена възможността за ново повишение през декември, търговците прецениха значението на становището на Федералния комитет за отворен пазар, че „по-строгите финансови и кредитни условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането и инфлацията.”

И все пак предизвикателството да се добавят финансови условия в последното изявление е, че те могат да вървят нагоре и надолу, каза бившият заместник-председател на Фед Ричард Кларида пред Bloomberg, добавяйки, че политиците може да съжаляват, че са се съсредоточили върху нестабилните пазарни данни.

„Тъй като Пауъл смята, че продължаването на по-строгите финансови условия е „критично“, не можем да не се запитаме дали вчерашната реакция на гълъбовия пазар може да стимулира някакво ястребово отблъскване, особено ако продължи“, пише Джим Рийд, ръководител на кредитната стратегия за Европа и САЩ в Deutsche Bank AG.

Във всеки случай има ясни причини за фиксацията на Уолстрийт върху това как цените на активите взаимодействат с реалната икономика, като стимулират разходите за финансиране за потребителите и бизнеса, като същевременно влияят върху търсенето. Standard Chartered, от своя страна, изчислява, че по-рестриктивен финансов климат може да намали с повече от процентен пункт базовия икономически растеж през следващата година.

„Нарастването на доходността на ипотеките, корпоративните облигации и държавните облигации, съчетано със силни щатски долари и по-слаби акции, увеличава очакваното съпротивление на икономиката на САЩ“, пишат анализатори на банката, включително Дан Пан, в изследователска бележка. „Подразбиращият се отрицателен риск за растежа може да бъде подценен, особено ако нарастването на рисковете за финансовата стабилност не е напълно обхванато от движенията на пазара на акции или корпоративни облигации.“