Акциите и облигациите поскъпнаха след залози, че Фед е приключил със затягането

S&P 500 скочи с 1,9% във вторник за най-добрия си ден от април, докато борсово търгуван фонд, проследяващ дългосрочни държавни облигации, се повиши с повече от 2%

10:02 | 15 ноември 2023
Автор: Деница Цекова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Професионалните търговци навлязоха в ноември, залагайки, че кампанията на Джером Пауъл за укротяване на инфлацията е далеч от победа. Сега те са принудени да правят рисковани залози, че битката е приключила.

Първо дойде невероятният ход на председателя на Федералния резерв на 1 ноември, когато Пауъл призна, че прогнозите за бъдещи увеличения на лихвените проценти могат да подлежат на промяна. След това, неочаквано охлаждане на повишенията на потребителските цени във вторник добави гориво към най-голямото триседмично рали тази година, съдейки по кумулативните печалби в двойка популярни ETF, проследяващи американски акции и дългосрочни ценни книжа.

В един пример за капитулация на инвеститорите: квантите са закупили около 100 милиарда долара глобални акции и облигации, комбинирани през последната седмица и може да се наложи да продължат да купуват, според данни на Goldman Sachs Group Inc.

Докато скоростта на спада на инфлацията беше рецепта за болка сред мечите професионалисти, тяхното колебливо преминаване към по-бича позиция стои неспокойно в икономика, която показа, че е способна на това, което Пауъл нарече данни „фалшификати“.

Все пак убеждението, че ястребовият завой на Фед е приключил, предизвика голямо покачване на облигациите във вторник, като доходността на петгодишните облигации падна с повече от 20 базисни пункта до около 4,4%. И все пак инвеститорите в акции приемат признаци на икономическо охлаждане - резултат, който би поставил тазгодишното увеличение от 17% на S&P 500 на нестабилна основа.

„Променящите се наративи люлеят финансовите пазари от противоположни крайности, които значително надминават действителните промени във фундаментите“, каза Дан Сузуки, заместник-главен инвестиционен директор в Richard Bernstein Advisors. „Вероятно има смисъл да се премахнат крайностите, освен ако няма значима промяна.“

S&P 500 скочи с 1,9% във вторник за най-добрия си ден от април, докато борсово търгуван фонд, проследяващ дългосрочни държавни облигации, се повиши с повече от 2%. Данните показват, че потребителските цени са се повишили с по-бавно от очакваното темпо, отбелязвайки крайъгълен камък за борбата на централната банка с инфлацията.

Спекулациите, че това подготвя основата за меко кацане, може да са основата за печалбите, но отслабването на мечите позиции добавя гориво. Към октомври активните капиталови мениджъри бяха позиционирани в отбранителна позиция, докато нетните къси залози на държавни облигации, държани от професионални спекуланти, се движиха близо до най-високото ниво в историята, показват данните на Комисията за търговия със стокови фючърси.

„Ноември беше свидетел на едно от най-големите търсения на акции и облигации, които някога си спомням“, каза Скот Рубнър, управляващ директор в Goldman, който е изучавал потока от средства в продължение на две десетилетия. „Ние моделираме по-нататъшно търсене от системни, корпоративни и дискреционни хедж фондове до края на месеца. Днес е значителна промяна в тона и промяната в настроенията вече е в полза на рали в края на годината.“

Консултантите за търговия - които заемат дълги и къси позиции на фючърсния пазар - бяха заложили на рекордно къси облигации и може да приберат около 91 милиарда долара през следващата седмица, според Goldman, ако напредъкът от този месец продължи. Кохортата също така има капацитета да добави до 430 милиарда долара, ако движението продължи през следващия месец. Междувременно CTA могат да бъдат купувачи на допълнителни $100 милиарда глобални акции през следващата седмица и $212 милиарда през следващия месец, ако възходящата инерция се задържи, казва Goldman.

В същото време два големи подобни на парични средства ETF миналата седмица отбелязаха най-големия отлив от ноември 2022 г. насам, като инвеститорите изтеглиха близо 3 милиарда долара — още един знак, че някои мениджъри на пари може да са готови да разположат средства. Настроенията и излагането на риск също се подобряват през последните няколко седмици, като инвеститорите са по-оптимистично настроени както към акциите, така и към облигациите в последното проучване на мениджърите на фондове на Bank of America Corp.

„Това покачване се движи от хората, които бяха по-слабо изложени на риск под всякаква форма – продължителност, кредит, акции“, каза Прия Мисра, портфолио мениджър в JPMorgan Asset Management. „Всички тези пари, които се криеха във фондовете на паричния пазар, се чувстваха добре, когато инфлацията беше висока, Федералният резерв увеличаваше лихвите и имаше страхове от рецесия. Сега поне има усещането, че с Фед е свършил с покачването.“

Настроенията бяха напълно изявени във вторник, като популярният ETF за нежелани облигации се повиши, докато индексът Russell 2000 на малки капитализации добави повече от 5%.

Според Макс Кетнер, главен стратег за множество активи в HSBC Holdings Plc, все още има достатъчно покупателна способност сред големите инвеститори, за да подкрепи нарастването на рисковите активи.

„Все още сме далеч от спирка за това рали“, каза той. „Според нашите мерки по-краткосрочните индикатори за настроение и позициониране са просто неутрални и инвеститорите с реални пари продължават да държат по-малко акции и кредити с висока доходност като цяло.“