Растежът на Big Tech е под съмнение с по-слабите перспективи за продажби

Битката между технологичните акции и доходността на облигациите може да продължи през следващите седмици

10:03 | 6 ноември 2023
Автор: Джеран Витенщайн и Джесика Ментън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отчетите за по-голямата част от Big Tech са публикувани и групата осигури дори по-големи печалби от очакванията на Уолстрийт. Лошата новина: изгледите за повторни подобни резултати през четвъртото тримесечие са помрачени.

Apple Inc., Alphabet Inc., Meta Platforms Inc. и Tesla Inc. дадоха повод на инвеститорите да се тревожат за растежа. От приглушената перспектива за коледния сезон на Apple до слабите резултати от продажбите на облачни услуги на Alphabet, компанията-майка на Google, повтаряща се тема за кохортата беше предпазливостта. Meta предупреди, че предстоящата година изглежда по-малко предсказуема, докато Tesla изрази опасения, че търсенето на електрически автомобили започва да отслабва.

Това предизвиква безпокойство у инвеститорите, въпреки че фондовият индекс Nasdaq 100 се повиши миналата седмица, като се повиши с 6,5% и отбеляза най-добрата си седмица от годината.

„Всичко това е свързано с провала на бъдещите насоки“, каза Скот Колиър, главен изпълнителен директор на Advisors Asset Management. „Големите технологични акции бяха оценени до историческо съвършенство, така че оставиха инвеститорите разочаровани, след като тези компании казаха, че няма да задоволят очакванията в бъдеще.“

Технологичните акции сега са на нестабилна почва. Седемте най-големи технологични акции се понижиха средно с около 9% от 52-седмични върхове. Само Apple е загубила над 300 милиарда долара пазарна стойност.

Разпродажбата направи оценките по-евтини, но те все още са скъпи и тъй като бъдещата експанзия е по-малко сигурна, инвеститорите се възпират да плащат за акциите. Акциите на седемте най-големи компании в индекса S&P 500 се оценяват на средно 31 пъти прогнозирани печалби, според данни, събрани от Bloomberg. Това е почти два пъти повече от останалите 493 акции в бенчмарка.

Печалбите на седемте най-големи така наречени "компании за растеж" в S&P 500 - Apple, Microsoft Corp., Alphabet, Amazon.com Inc., Nvidia Corp., Meta и Tesla - са напът да нараснат с 50%, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence. Въпреки липсата на печалба на Tesla, групата е готова да надхвърли прогнозите за увеличение от 36%, обявени преди началото на сезона на отчетите. Nvidia е последната, която докладва на 21 ноември.

За Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор в Truist Advisory Services, натискът върху Big Tech е знак, че корекцията в S&P 500 наближава края, подготвяйки сцената за рали през последните два месеца на годината, което обикновено е добро време за акции.

„Намираме се в по-добър сезонен период за пазара, ставките се стабилизират, има смесени икономически данни и оптимистични новини за AI“, каза той. „Тъй като много инвеститори се представят по-слабо, отчасти зашото не заложиха на технологичния сектор по-рано тази година, смятаме, че можем да видим някои инвеститори да преследват технологиите в края на годината от страх да не бъдат изоставени.“

Разбира се, технологичният сектор в S&P 500 все още носи почти 36% премия спрямо индекса на база цена-печалба, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

Ето защо Колиър казва, че все още вижда повече болка пред по-големите акции на растеж, които може да са изпреварили себе си. Неговата фирма, Advisors Asset Management, е избрала да притежава акции на Microsoft, залагайки, че голямата инвестиция на компанията в изкуствен интелект се изплаща.

„Има много шум за AI, но не всяка компания е готова за пазара“, добави той. „Акциите може да се повишат до края на годината, но не бих казал, че това е напълно ясно за технологичните акции или дори за по-широкия пазар.“

След като S&P 500 регистрира три поредни месечни спада, измерителят отбеляза най-добрата си седмица за 2023 г., след като Федералният резерв сигнализира в сряда, че повишаването на доходността на дългосрочните държавни облигации на САЩ ще намали импулса за ново повишаване на лихвените проценти.

И все пак, битката между технологичните акции и доходността на облигациите може да продължи през следващите седмици, което потенциално може да навреди на паричните мениджъри, които току-що са се върнали обратно в компании с мега капитализация на САЩ, тъй като доходността пада.

„Всичко може да се промени за миг, ако има икономически или геополитически катаклизми, които биха повлияли пряко върху акциите като цяло, които не отчитат присъщите опасности от концентриран пазар в технологични компании“, каза Макс Васерман, старши портфолио мениджър в Miramar Capital. „Така че бъдете внимателни и не бъдете твърде оптимисти относно технологията megacap.“