Глобалните фондове удвояват продажбите на японски акции

Миналата седмица чуждестранните инвеститори продадоха най-много японски акции от март 2019 г. насам

16:45 | 22 септември 2023
Автор: Ясутака Тамура,Ая Уагатсума
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата седмица чуждестранните инвеститори продадоха най-много японски акции от март 2019 г. насам, докато индексът Topix достигна нов многогодишен връх.

Те продадоха нетно акции на стойност 1.58 трилиона йени (10,7 милиарда долара), което е почти два пъти повече от предходната седмица, сочат данните на министерството на финансите.

„Инвеститорите, които са купили японски акции от самото начало, прибират печалбата си“ на фона на опасенията за повишаване на лихвените проценти, каза Икуо Мицуи, мениджър на фонд в Aizawa Securities Co. “В световен мащаб се наблюдава преход към малко по-ниско рисковопретеглени активи“


Глобалните фондове разтоварват най-много японски акции от 2019 г. насам

По данни на министерството на финансите купувачите от чужбина са се отказали от японските акции, докато индексът Topix е достигнал най-високата си стойност от 1990 г. насам. Между временно данните на Japan Exchange Group Inc. показаха, че чуждестранните инвеститори са продали нетно акции за 278.1 милиарда йени в брой, докато са закупили фючърси за 817 милиарда йени.

Според Такехито Масузава, ръководител на отдел „Търговия с акции“ в Phillip Securities Japan Ltd., несъответствието между двата набора данни може да се дължи на трансграничните извън борсови транзакции на чуждестранните институции между собствените им сметки за целите на арбитража, разходите и данъчното облагане.

Подобен арбитраж, който обикновено се случва през март и септември, може да допринесе за големи нетни продажби, каза Масузава. Данните на министерството на финансите включват извън борсовата търговия, докато JPX отчита само борсовите сделки, включително фючърсите, според борсата.

Някои големи световни инвеститори, сред които Уорън Бъфет, станаха по-оптимистично настроени по-рано тази година като спомогнаха за продължителния ръст на японските акции на фона на признаците, че инфлацията ще се задържи и оптимизмът относно реформите в корпоративно управление.

Устойчива и стабилна инфлация, придружена от ръст на заплатите, все още е далече, заяви управителят на японската централна банка Казуо Уеда на брифинг в петък, след като централната банка остави непроменена много разхлабената си политика. Това отслаби пазарните спекулации за скорошно повишение на лихвените проценти, които през последните дни повишиха доходността на японските облигации.

Перспективата за по-високи лихвени проценти може да помогне на финансовите компании, като увеличи печалбата от кредитиране, а енергийните компании също се възползват от нарастващите цени на петрола.

Последното глобално проучване сред мениджърите на фондове на Bank of America Corp. показа, че инвеститорите все още са настроени положително към Япония, а инвестиционният институт на BlackRock допълнително повиши позицията си по отношение на акциите на страната до overweight. 

„Не сме в ситуация, в която лихвените проценти ще се повишат значително, така че това и представянето на отделните компании ще определят дали средствата ще постъпят отново към края на годината“ каза Мицуи от Aizawa.

Данните на финансовото министерство показват също, че чужденците са закупили облигации на страната на стойност 439,4 милиарда йени, докато японските инвеститори са закупили чуждестранен дълг на стойност 885,5 милиарда йени и акции в чужбина на стойност 62.6 милиарда йени.