Корея затопля отношенията с Япония със самурайски облигации в йени на стойност $470 млн.

Кредитният рейтинг на корейската държава е по-висок от този на Япония, а продажбата на дълга ѝ в Япония в четвъртък е най-голямата от корейски емитент на японския пазар от началото на 2019 г.

15:00 | 7 септември 2023
Автор: Финбар Флин, Даедо Ким, Такахико Хиуга
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея обяви първата си емисия облигации в Япония, като набра 70 млрд. йени (474 млн. долара). Този ход подчертава затоплянето в отношенията между двете съседни страни, които имат болезнено историческо наследство.

Сред инвеститорите има японски компании, финансови дружества от Близкия изток, глобални IT фирми и международни институции. Всички те са заявили части от емисията на самурайските облигации, които според официалните лица в Сеул ще задълбочат финансовите и икономическите връзки между двете страни.

Продажбата на държавни облигации в четвъртък може да проправи път за други подобни емисии на дълг в йени от южнокорейски дружества, тъй като правителствата си сътрудничат повече със САЩ, за да противодействат на Северна Корея и Китай. Корейският президент Юн Сук Йол се опитва да подобри връзките с Япония, след като при неговия предшественик отношенията бяха охладнели и споровете около колониалното управление на Япония на Корейския полуостров се изостриха.

Корейските емитенти са продали по-малко самурайски облигации през последните години

"В тази сделка има икономически и политически стимули и за двете страни, тъй като Южна Корея може да се финансира евтино в йени, а лидерите на двете страни работят за подобряване на отношенията", казва Такао Сасаки, професор по политически науки в Международния университет "Хейсей".

Лидерите на двете страни проведоха първата официална среща на върха от 2011 г. насам на японска земя тази година, възстановиха Южна Корея като един от предпочитаните търговски партньори на Япония и се договориха да възстановят споразумението за валутен суап на стойност до 10 млрд. долара.

Кредитният рейтинг на корейската държава е по-висок от този на Япония, а продажбата на дълга ѝ в Япония в четвъртък е най-голямата от корейски емитент на японския пазар от началото на 2019 г., според данни, събрани от Bloomberg. Фокусът на сделката беше диверсифициране на валутните резерви и възползване от ниската цена на заемите в йени, според изявление на корейското министерство на финансите, публикувано след приключването на сделката.

Цената на тригодишния транш е 23 базисни пункта над референтната стойност. Това е един от най-тесните спредове за всеки емитент на пазара през последните години, според данни, събрани от Bloomberg.

"Емисията предлага географска и секторна диверсификация и стабилно кредитно качество и със сигурност е плюс", заяви Харуясу Като, фонд мениджър в Asset Management One. "Ограничихме инвестицията си до облигации с по-кратък срок поради несигурността относно вътрешната и външната парична политика."

Корейските корпоративни емитенти не са непознати на пазара на самурайски облигации, но продажбите на облигации имат тенденция да се променят в зависимост от политическите отношения между страните.

За последен път корейските компании са били водещи в продажбите на пазара "Самурай" през финансовата година, започваща на 1 април 2012 г., но според данни, събрани от Bloomberg, през последните години предлаганите от тях облигации са били по-малки от тези на повечето световни партньори.

Продажбите на самурайски облигации са се увеличили с 57% до 845 млрд. йени от началото на фискалната година през април до сряда в сравнение със същия период на миналата година, според данни, събрани от Блумбърг. Доходността на корпоративните облигации в йени е средно около 0,8%, което ги прави по-евтини за висококачествени кредитополучатели в сравнение с пазара в САЩ, където тя е около 5,8%, сочат данните.

Продажбата на корейски държавни облигации се прибавя към нарастващия брой суверенни държави, които през последните години набират средства на пазара Самурай. Тази година Индонезия емитира облигации в йени, а Филипините, Мексико, Унгария и Египет осъществиха сделки през 2022 г.