Ралито на фондовия пазар ще преживее по-високата доходност на облигациите

Повечето респонденти в проучването MLIV считат недвижимите имоти и технологиите като най-застрашени от 4,5% доходност на държавните облигации на САЩ

18:55 | 4 септември 2023
Автор: Фара Елбахрави
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тазгодишното рали на фондовия пазар в САЩ е достатъчно силно, за да издържи още едно покачване на доходността на облигациите, според последното проучване на Markets Live Pulse.

Докато идеята за мекото приземяване за най-голямата икономика в света набира скорост, мнозинството от 331 респонденти очакват загубите за индекса S&P 500 да бъдат ограничени до по-малко от 10%, ако доходността на 10-годишните държавни облигации възобнови покачването си и достигне 4,5%. Това би позволило на бенчмарка на американските акции да задържи част от своите 18% печалби от началото на годината.

„Ако получим по-високи лихвени проценти и доходност на облигациите, това вероятно ще се дължи на факта, че макроикономиката изненадва в посока нагоре“, каза Кристофър Хиорнс, портфолио мениджър в EdenTree Investment Management Ltd. „Така че акциите, осигуряващи защита срещу инфлация, може да не са толково лошо място в сравнение с облигациите.

Доходността на 10-годишните облигации достигна 16-годишен връх от 4,36% през август, тъй като постоянната устойчива икономика на САЩ кара инвеститорите да залагат, че лихвените проценти ще останат високи. Скокът в доходността направи август най-лошия месец за S&P 500 от февруари насам, въпреки че индикаторът на акциите остава на значително по-високи нива, отколкото през предишни периоди, когато доходностите бяха толкова високи, колкото са сега.

Тъй като Федералният резерв е готов да поддържа повишени разходи по заеми, докато инфлацията не достигне убедително целта на централната банка на САЩ от 2%, има повече място за още покачване на доходността. Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър каза в петък, че инфлацията остава твърде висока въпреки последните подобрения.

Въпреки това, стратезите очакват всяко повишение да бъде ограничено до близо 4,5%. Подобна доходност на 10-годишния облигация би понижила целта на S&P 500 Index в края на годината на екипа за стратегия за акции на HSBC Holdings Plc до 4500 от 4600 – оставяйки измерителя на акциите със 17% ръст през 2023 г.

Някои стратези очакват спад на доходността. Валтер Щуркенбум, главен инвестиционен стратег за EMEA & Asia Pacific в Northern Trust Asset Management, очаква доходността на 10-годишната облигация да се търгува около 4% до края на годината.

И по-нататъшните печалби от акциите може да са много по-трудни за постигане, отбелязва Вен Рам от MLIV. В свят, в който можете да заключите двугодишната доходност в САЩ на ниво под 5%, трябва да сте изключително оптимистично настроени относно основния растеж на приходите, за да се откажете от сигурността на паричните потоци, предлагани от държавните облигации. Също така е трудно да се сподели оптимизмът на пазара относно перспективата за меко кацане.

Анкетираните в проучването също прогнозират, че доходността на 10-годишните ценни книжа, защитени от инфлация, ще бъде по-ниска след пет години, което показва, че реалните лихвени проценти, дефинирани като номинални проценти минус инфлацията, ще се понижат.

Междувременно корелацията между акциите и облигациите е положителна от началото на 2022 г., тъй като пазарите се подготвяха за кампанията на Фед за затягане на мерките за ограничаване на нарастващата инфлация. Малко над 50% от анкетираните очакват тази връзка да стане отрицателна до края на тази година, връщайки се към дългосрочната тенденция от този век.

В същото време анкетата показа, че 59% от инвеститорите все още смятат портфолио, състоящо се от 60% акции и 40% облигации, за жизнеспособна инвестиционна стратегия. Такива портфейли бяха ударени миналата година, тъй като и двата класа активи паднаха в тандем, отбелязвайки най-лошото представяне на стратегията от 2008 г. насам. Тази година тя се повиши с 12%.

Задържащата сила на ралито на акциите в САЩ през 2023 г. изненада няколко участници на пазара, но биковете сочат солиден икономически растеж на фона на високите лихвени проценти като знак за увереност. Превъзходни технологични имена, подкрепени от лудостта за всичко, свързано с изкуствения интелект, помогнаха за поддържането на тези печалби.

Въпреки това повечето респонденти в проучването MLIV считат недвижимите имоти и технологиите като най-застрашени от 4,5% доходност на държавните облигации, докато повече от половината казват, че банките ще бъдат най-големите печеливши. Спадът на технологичните акции би бил значителен, тъй като индексът Nasdaq 100 скочи с 42% досега през 2023 г.

„Трябва да сме загрижени за губещи части от технологичния сектор, но очаквам, че печелившите технологични компании, които са големи и допринасят значително за индексите, трябва да са донякъде имунизирани срещу по-високи доходности“, каза Раджеев Де Мело, глобален макро портфолио мениджър в Gama Asset Management SA.

Нарастващата загриженост относно акциите с високи оценки, като тези в технологичния сектор, се отразява и от повече от 50% от участниците в проучването на MLIV, които очакват ценните акции да наваксат или дори да надминат своите колеги в растеж до края на годината. Досега S&P 500 Growth Index – който включва Apple Inc. и Nvidia Corp. – превъзхожда S&P 500 Value Index с най-много от 2020 г. насам.

„Смятаме, че доходността е пикова, спадовете в акциите ще бъдат купени от мениджъри, които са се представили по-слабо и трябва да играят наваксване до края на годината, а прогнозите за печалбите продължават да се преразглеждат скромно нагоре“, каза Томас Хейс, председател на Great Hill Capital. „Това е идеална среда.“