Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Антон Панайотов: Държавните облигации стават достъпни и за по-малките инвеститори

Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, "Бизнес старт", 05.09.2023 г.

12:00 | 5 септември 2023
Обновен: 13:05 | 5 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Скорошните предлагания на държавни облигации от европейски страни, насочени към по-малките (ритейл) инвеститори, са „прекрасен начин“ за финансиране в момента предвид края на ниските лихви. Тази тенденция се развива от близо шест месеца и няма да спре в идните две години. Все повече ресурси ще се насочват в директно финансиране на държавите през ДЦК. България също има атрактивни облигации и те трябва по някакъв начин да стигнат до малкия инвеститор. Това каза Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В понеделник (4 септември) стана ясно, че Белгия е пласирала държавни облигации за 21,9 млрд. евро, като предлагането беше насочено към населението, към по-малките непрофесионални инвеститори. По информация на Bloomberg над 600 000 души са закупили книжата, които са с матуритет 1 година и купон от 3,3%. През юни т.г. Италия привлече 18 млрд. евро чрез подобни книжа (BTP Valore), насочени към малките инвеститори. Подобни предлагания на ДЦК бяха направени още в Обединеното кралство, Португалия и Унгария.

„В момента има много широк набор от ДЦК на страни като Германия, Франция, Белгия, Испания с добър инвестиционен рейтинг, който носят 3-3.5% доходност, скоро може би и 4%. Това е начин държавата по-лесно да се финансира, без да излиза на външия пазар - като използва местния ресурс. Виждаме доста компании, които активно започнаха да менажират своята ликвидност в такива ДЦК с кратки матуритети.“

България също трябва да възприеме подобен подход за своите ДЦК и бих насърчил Министерството на финансите да обсъди пускането на ритейл облигации на българския пазар, каза Антон Панайотов.

Гостът съобщи, че Alaric Securities подготвя приложение, което ще облекчи достъпа на българските малки инвеститори до европейски ДЦК. Активно работим за демократизиране на достъпа до алтернативни инвестиции, за да може и малкият инвеститор да се възползва от лихвите по облигациите, както го правят корпорациите.

Има натиск за световно разделяне на икономически блокове, но не може да се прогнозира докъде ще продължи това развитие, особено на фона на значимите постижения от глобализацията. Докато са обединени единствено от желанието да се откъснат от долара, страните от БРИКС няма да могат да постигнат единна валута. Всякакви сближавания и отваряния на техните платежни системи и икономики няма да доведат до качествена промяна на капиталовите им пазари и поява на качествени компании и добри практики, докато има съмнения за върховенството на закона, коментира Панайотов.

"Капиталовите пазари не стават по-атрактивни, защото е направен достъп до тях, а когато се наблюдават качествени компаниии и добри практики. Капиталите винаги ще намерят как да стигнат където има качество. До момента до който не виждаме качествени корпоративни социални поведения, отговорности, отчетност, дори те да прокарат каналите си, това няма да помогне... Няма как да има качество по корпоративен и инвеститорски стандарт, ако нямаш правилна съдебна система. Когато една съдебна система не е безпристрастна, няма как корпоративните спорове да бъдат разрешавани правилно."

Пекин опита да направи юана по-атрактивен като валута, но това среща съпротива, а еврото е в добра позиция като транзакционна валута, особено след като задмина долара в световните транзакции през 2021 г, каза Панайотов.

За разлика от другите членове на БРИКС Индия е демокрация, колкото и да е неефективна, и това я прави много по-атрактивна спрямо останалите. Страната привлече част от излезлите капитали от Китай тази година и с изключително младото си население ще бъде основен двигател на световната икономика в следващите десетилетия, смята Панайотов.

Нивото на проникване на финансови инструменти сред населението е по-високо от това в САЩ и ЕС - на 6% - а заради силно регулираните капиталови пазари, основните интереси в Индия са в пазарите на деривати, като страната е малко след САЩ по обем на изтъргувани опции, каза Панайотов.

Няма особена промяна в напрежението между САЩ и Китай през последните години и това положение ще се запази в бъдеще, смята Панайотов.

"Китай неизбежно ще остане основен противник на САЩ и това неизбежно ще засегне капиталовите пазари."

Проблемите с корпоративните отчети на китайските компании редовно се изтъкват като причина за исканията от САЩ те да бъдат извадени от американските борси, като тази несигурност често предизвиква отлив на инвеститори. Ефектът от напускането на капитали тази година от Китай обаче е по-сериозен, тъй като предишното дъно на пазара бе купувано от местни, а не от големи международни ивеститори, каза Панайотов.

Повече за капиталовите пазари на Индия и рисковете от високите лихви за развиващите се пазари може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.