В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Япония се включи в космическата надпревара след серия от неуспехи

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 07.09.2023 година

16:00 | 7 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Вчера Япония изстреля своята ракета H-IIA, която носи модул за кацане на Луната. Японската агенция за аерокосмически изследвания съобщи, че ракетата е излетяла от космическия център Танегашима в Южна Япония, както е планирано заедно с луноход, който трябва да изследва нейната повърхност. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Неблагоприятното време обаче доведе до три отлагания миналия месец.

Една от основните цели на Япония е да приземи апарата в радиус до 100 метра от целевата точка на кацане на лунната повърхност. Очаква се мисията на стойност 100 милиона щатски долара да достигне изкуствения ни спътник до февруари. Ракетата е съвместно разработена от JAXA и Mitsubishi. Тя беше водещата ракета носител на Япония и има 45 успешни изстрелвания от 46 опита от 2001 г. насам. След като новата ракета H3 се провали при дебюта си през март, агенцията отложи изстрелването за няколко месеца, за да се проучи причината.

Изстрелването идва две седмици след като Индия стана четвъртата нация, която успешно приземи космически кораб на Луната и първата, която го направи до неизследвания южен лунен полюс.

Космическите мисии на Япония се сблъскаха с други скорошни неуспехи като проваленото изстрелване на малката ракета Epsilon през октомври 2022 г., последвано от експлозия на двигател по време на тест през юли. Страната планира да изпрати астронавти на Луната в края на десетилетието.

Япония може да субсидира агенцията с около 10 милиарда йени (68,4 милиона долара) през фискалната 2024 г. Целта е ускоряването на инициативите за развитие на космическото пространство на страната. Агенцията ще използва тази субсидия за заплащане на компании и университети, които участват в разработването на сателити, ракети и технологии за изследване на Луната.

Повече за новите ограничения на Apple в Китай може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.