Японските военни поискаха рекорден бюджет заради регионалните заплахи

Общите разходи за отбрана на страната почти ще се изравнят с тези на Германия и Франция

18:23 | 31 август 2023
Автор: Ерика Йокояама
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японското министерство на отбраната поиска рекордно голям бюджет за следващата фискална година, като той ще бъде сред най-големите в целия свят. Все пак остават въпроси за начина, по който властите ще финансират увеличените разходи.

Министерството съобщи в четвъртък, че ще има нужда от 52.6 млрд. долара за фискалната година, която започва през април 2024 година, което е увеличение с 13% спрямо година по-рано. Сумата е почти наравно с похарчените от военните на Германия и Франция, въз основа на данните за 2022 година, осигурени от Стокхолмския институт за изследване на мира.

Военните разходи на Япония в крайна сметка може да надминат харчовете на всички нейни партньори от Групата на седемте, с изключение на САЩ, след като миналата година министър-председателят Фумио Кишида обеща да увеличи разходите за отбрана с около 60% през следващите пет години.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, новите видове ракети на Северна Корея, предназначени да достигат цели в Япония, и засилването на позициите на Китай в региона накараха Токио да увеличи разходите си.

Парите ще бъдат използвани за такива дейности като складиране на ракети, които могат да поразяват военни обекти в Русия, Китай и Северна Корея - три съседни държави, които разполагат с около половината от ядрените оръжия в света и поддържат едни от най-многочислените въоръжени сили в света.

Бюджетът на страната за отбрана продължава да се увеличава 

Предложението включва редица елементи, като например 5,14 млрд. долара за увеличаване на възможностите за контраудар. Това включва финансиране на разработването на ракети, които могат да бъдат изстрелвани от японска територия и да достигат цели на разстояние няколкостотин километра.

Япония, която има конституция, отричаща войната, инвестира значителни средства, за да разшири капацитета си за удари на далечни разстояния. По-рано тя обяви, че ще похарчи повече от 1,37 млрд. долара за закупуването на около 400 крилати ракети "Томахоук" на Raytheon Technologies Corp. Освен това планира да усъвършенства противокорабната си ракета Type 12, разработена в страната от Mitsubishi Heavy Industries, за да може да достигне цяла Северна Корея, както и близките китайски и руски военноморски бази. Сегашната версия има обсег от около 200 км.

Министерството също така се стреми да подсили своите вериги за доставка на военни продукти, като за целта са отпуснати около 684 млн. долара. То планира да окаже финансова подкрепа на компании, които допринасят за устойчивостта на веригите за доставки, рационализирането на производствените процеси и подобряването на киберсигурността, за да се гарантира стабилното снабдяване с отбранително оборудване.

Проучванията на общественото мнение показват загриженост относно възможността повишаването на данъците да бъде използвано за покриване на увеличените военни разходи. Макар че фактори, сред които по-високи от очакваното данъчни приходи, оставиха Япония с по-голям бюджетен излишък, който може да бъде използван, правителството също така заяви, че повишаването на данъците не може да бъде избегнато в дългосрочен план.

Сега японските законодатели обмислят продажбата на държавни дялове в някои от най-големите компании в страната, включително Nippon Telegraph and Telephone Corporation, като вариант за финансиране на отбраната.