Поскъпващият долар буди тревога, като Китай и Япония засилват FX защитата

Morgan Stanley се връща към мечи възглед за валутите на нововъзникващите пазари, позовавайки се на опасения относно рисковете за растежа на Китай

10:14 | 6 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Подновеният ръст на долара изпраща азиатските валути до многомесечни дъна, като същевременно кара властите в Китай и Япония да засилят защитата на техните обсадени обменни курсове.

Япония издаде най-силното си предупреждение от седмици срещу бързи спадове на йената в сряда, като нейният висш валутен служител каза, че нацията е готова да предприеме действия на фона на спекулативни движения на пазара. Малко след това централната банка на Китай предложи най-мощните насоки в историята с дневния си референтен курс за юана, тъй като управляваната валута отслабна до ниво, невиждано от 2007 г.

Устойчивите икономически данни на САЩ убедиха поне някои трейдъри, че Федералният резерв ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго, изпращайки долара и показателя на азиатските валути към най-ниското ниво от ноември. Това означава, че политиците в региона, които прекараха миналата година в изгаряне на резервите си, за да подкрепят местните валути, се насочват обратно към бойното поле, за да се изправят срещу мечите спекуланти.

Повишените цени на петрола също възродиха страховете за по-висока инфлация, ход, който подкопава очакванията, че азиатските централни банки бяха готови да спрат да повишават лихвените проценти и да вредят на привлекателността на облигациите в местна валута. Лошите икономически перспективи на Китай, които се основават на данни, които са разочароващи от месеци, също оказват влияние върху настроенията във валутите на нововъзникващите пазари.

„По-високи лихвени проценти за по-дълго и относителната устойчивост на растеж на САЩ са фактори, които продължават да подкрепят долара“, каза Кристофър Уонг, валутен стратег в Overseas Chinese Banking Corp в Сингапур. „Така че като цяло, докато доларът е доминираща тенденция, при запазващата се мекота на юана и покачващи се цени на петрола, някои азиатски валути, които биха могли да се сблъскат с относителна слабост, включват йената, тайландския бат, сингапурския долар.“

Йената и юанът са сред най-зле представящите се сред азиатските валути тази година. Докато Япония не да използва по-агресивни инструменти за подкрепа на своята валута, Китай вече се опита да подкрепи юана, като поиска от държавните банки да продават долари, като същевременно затяга ликвидността в офшорни зони, за да прекрати късите валутни залози.

Подобни мерки за защита на валутата съществуват и другаде в Азия. Валутните резерви на Тайван намаляха през август за първи път от близо година, след като паричните власти се намесиха на пазара. А в Тайланд централната банка предупреди, че бързите движения на бата ще предизвикат интервенция.

Мечи настроения

Все пак остава скептицизмът дали тези мерки променят правилата на играта в отсъствието на не толкова агресивен Фед или подем в китайската икономика. Тази седмица Morgan Stanley изрази мечешки настроения към валутите на нововъзникващите пазари, заявявайки, че тези в Азия ще бъдат изложени на забавяне на растежа в Китай.

Промяната от неутрална позиция отчасти е резултат от промяна на мнението за офшорния юан, където гигантът от Уолстрийт добави къса позиция предвид очакванията рисковете за растеж да останат на фокус, пишат в бележка стратезите на банката. „Слабостта на юана и макрослабостта на Китай ще се разпространят към останалата част от развиваюите се пазари.“

Morgan Stanley е сред групата, които наскоро намалиха прогнозите за икономическия растеж на Китай през 2023 г. след поредица от разочароващи данни и липса на мощни фискални или парични стимули. Юанът се срина с близо 6% спрямо долара тази година, доближавайки най-слабото си ниво от 2007 г. насам, въпреки засилените усилия на Пекин да подкрепи валутата.

Азиатските валути, по-специално сингапурският долар, бат, вон и рингит, изглеждат най-изложени на забавяне на растежа в Китай, докато колегите от EM, включително рупията и турската лира, може да са в по-добра позиция, пишат стратезите на Morgan Stanley.

Що се отнася до държавните кредити, Панама, Замбия, Ангола и Еквадор може да имат най-голяма негативна експозиция към отслабващата китайска икономика предвид търговските връзки и колко чувствителни са техните облигации към представянето на офшорния юан, според бележката.

„Не очакваме значително възстановяване на настроенията към перспективите на Китай в краткосрочен план“, пишат стратезите, цитирайки ниското доверие в частния сектор, намаляването на задлъжнялостта в сектора на имотите и по-дългосрочните проблеми от дълга до демографията.

Morgan Stanley също не е единствената банка на Уолстрийт, която предвижда слабост на юана. Goldman Sachs Group Inc. също очаква мекотата на юана да се разшири заради слабия износ, бавното вътрешно потребление и дефлационния натиск.

Въпреки това мерките за подкрепа на китайската централна банка ще смекчат темпа на обезценяването на юана, каза Goldman Sachs. „Едно от ключовите опасения на пазара е дали по-слабият юан ще стимулира значително изтичане на капитал. Валутните резерви обаче са високи, външните активи на търговските банки са натрупани и централната банка затегна каналите за изтичане на капитали.“