Китай представя предложения в подкрепа на стремежа си към възобновяема енергия

Властите показаха редица решения за предотвратяване на прекъсванията на електрозахранването, за подпомагане на съхранението на енергия, за укрепване на финансите на мрежовите оператори и за създаване на по-гъвкаво ценообразуване

14:55 | 5 юни 2023
Обновен: 18:23 | 5 юни 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай трябва да се справи с няколко предизвикателства, докато се подготвя за поредната година с рекорден обем инсталации за възобновяема енергия.

През последните седмици националното и местните правителства обявиха редица предложения за предотвратяване на прекъсванията на електрозахранването, за подпомагане на съхранението на енергия, за укрепване на финансите на мрежовите оператори и за създаване на по-гъвкаво ценообразуване. Според BOCI Research Ltd. резултатът може да бъде по-ефективна енергийна система, която може да поеме по-голям дял чиста енергия.

Повечето жители и предприятия в Китай плащат за електроенергия цени, обвързани с определени от правителството референтни стойности, което е в противовес на вероятно по-стабилните модели на свободния пазар, които преобладават в Европа и САЩ. Но последните стъпки  - макар и малки, са все пак важни, за реформите, които Китай обсъжда от повече от две десетилетия, тъй като цели да изгради интегриран пазар за търговия с електроенергия до 2025 г., който ще позволи на търсенето и предлагането да играят по-голяма роля при определянето на цените.

Един от проблемите, които тормозят енергийната система на Китай, е, че все повече случаи на екстремни горещини и нарастващото използване на климатици водят до рязко увеличаване на пиковото потребление. Правителството предложи няколко отговора, включително масирано разширяване на новите електроцентрали на въглища, въпреки че знае, че те могат да работят само с частичен капацитет.

Пекин работи и по другата страна на уравнението. Известна като реакция на търсенето, идеята е да се намерят потребители, които могат бързо да изключат осветлението, когато търсенето се увеличава, спестявайки електроенергия на другите, обикновено в замяна на по-ниски тарифи или други ползи.

Миналия месец Националната комисия за развитие и реформи, висшата китайска агенция за планиране, поиска от местните власти да изготвят планове за реагиране на търсенето, които да покриват поне 3-5 % от пиковото потребление, а ако колебанията между пиковите и слабите стойности са особено големи - и повече. Град Чунцин наскоро предложи модел на ценообразуване, който ще позволи на жителите да плащат по-малко за електроенергия, когато търсенето е ниско, и повече в пиковите часове.

За Китай няма да е евтино да постигне крайната си цел за общество, което да не се нуждае от въглеродни емисии. BloombergNEF изчислява, че разходите ще трябва да достигнат средно 136 млрд. долара годишно до 2050 г., за да се постигнат нулеви нетни емисии дотогава, в сравнение с 75 млрд. долара през миналата година. Само инвестициите в електропреносната мрежа ще струват 3,8 трилиона до 2050 г. - или 2,5 трилиона долара при преход, който не е толкова политически мотивиран и при който икономиката е на първо място.

За тази цел правителството може да се опита да помогне на двете си огромни държавни компании за комунални услуги - State Grid Corp. of China и China Southern Grid Co. На 15 май бяха променени таксите за пренос и разпределение на електроенергия, за да се позволи на мрежите за първи път да прехвърлят определени разходи. Промяната би трябвало да помогне на операторите да увеличат приходите си и да могат да си позволят повече инвестиции в модернизация на мрежите, заяви анализаторът Тони Фей.

Съхранение на енергия

Беше определена фиксирана такса върху капацитета за 56 гигавата проекти за съхранение на енергия от помпени водноелектрически централи, която ще влезе в сила от 1 юни. Таксите имат за цел да поддържат проектите рентабилни дори когато не се използват, което може да повиши доверието на инвеститорите и да ускори строителството, според BloombergNEF.

Въпреки че съхранението на енергия се счита за необходимо, за да се балансира непостоянното производство на вятърна и слънчева енергия, голяма част от сегашния парк от батерии в Китай, съчетан с проекти за възобновяеми енергийни източници, не се използва достатъчно, като през 2021 г. е работил средно само 6% от времето. Това се дължи на факта, че пазарите на електроенергия не са установени на повечето места, така че няма ценови сигнал за проектите за съхранение да купуват, когато има излишък от електроенергия, и да продават, когато търсенето е високо.

В някои райони се експериментира с промяна на съществуващата ситуация. Пилотен проект в богатата на слънчева енергия провинция Шандун позволява цените на електроенергията да станат отрицателни, което теоретично стимулира проектите за съхранение на енергия да получават пари за закупуване на електроенергия.