Китай рискува нова дългова криза, за да избегне прекъсвания на тока

Добавянето на излишно производство на електроенергия от въглища повишава перспективата за климатична и финансова катастрофа в Китай

10:46 | 25 май 2023
Обновен: 13:25 | 25 май 2023
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Строителите на електрически мрежи постоянно навигират между кризите.

Изградете твърде малко генератори и прекъсванията ще се разпространят, когато търсенето достигне пикове. Постройте твърде много и получавате финансова криза, тъй като свръхпредлагането на електроенергия тласка цените под очакванията на инвеститорите. Добавете към това риска от климатична катастрофа, ако всичко зависи от изкопаемите горива, а не от възобновяеми и ядрени източници, и пътят към успеха става доста тесен.

В момента Китай изглежда се тревожи само за първия проблем. Страната е одобрила 20,45 гигавата нова въглищна енергия през първите три месеца на тази година, повече отколкото през цялата 2021 г., според преглед миналия месец от Greenpeace East Asia. В комбинация с 90,72 GW, които бяха одобрени миналата година, това е еквивалентно на добавяне на цялото производство на ток от въглища в Япония, Германия и Полша – три от най-големите потребители на горивото – само за 15 месеца.

Поемането на най-краткия път за поддържане на доставките в нефункционираща мрежа е приоритет пред финансовите и екологичните проблеми. Тези последни проблеми обаче няма да изчезнат и заплашват да се върнат и да отмъстят на икономическите плановици в Пекин.

Проблемът за Китай е, че третира енергията от въглища по начина, по който САЩ и Европа третират газа. Търсенето на електроенергия има тенденция да нараства и намалява през целия ден. За да се приспособят към тази променливост, мрежите са традиционно структурирани около винаги включени, така наречените „базови“ електроцентрали, плюс флот от „пикови“ централи, които могат да се включват и изключват, за да следват сутрешните и вечерните скокове на търсенето.

Както всеки, който е опитвал да готви както с газ, така и с грил на дървени въглища, знае, че твърдото гориво не е подходящо за този вид работа. Въглищните инсталации, подобно на барбекютата на дървени въглища, отнемат много време, за да бъдат принудени да достигнат и слязат от работните си температури. На всичкото отгоре грубите машини, необходими за прехвърляне на саждисти камъни наоколо, означават, че те просто са по-скъпи за изграждане – около 505 долара за киловат мощност в Китай в момента, според оценки на BloombergNEF, в сравнение с 290 долара/kW за газ.

Това прави предизвикателство използването на въглища за осигуряване на пикова мощност по начина, по който американските и европейските мрежи използват газови турбини. Тяхното бавно включване и изключване означава, че е по-вероятно да генерирате извън пика и под оперативните си разходи. Напрежението, което температурните цикли оказват върху структурата на инсталацията, също съкращава нейния експлоатационен живот.

Тези високи разходи за киловат не са проблем, ако работите 60% от времето, но китайските въглищни централи почти никога не достигат тези нива. Разходите за генериране растат с намаляване на използването, така че технология с цена от $69 за киловатчас при работа с базово натоварване може да бъде няколко пъти по-скъпа, когато работи като пикова мощност. Изправени пред недостиг на местни газови доставки и излишък на въглища, китайските инженери работят усилено, за да проектират въглищни инсталации, които могат да се включват и изключват като газови инсталации. Но законите на физиката и икономиката са непоколебими.

Последното може да се окаже най-вредно. Тези разходи от 505 долара за киловат означават, че всеки гигават въглища добавя половин милиард долара към планината от дълг на Китай от 23 трилиона долара.

Наистина, на много места стимулът, осигурен от тази сума пари, а не някаква фундаментална нужда от нов капацитет за електричество, изглежда е това, което движи развитието. „От 25-те въглищни енергийни проекта в процес на разработка в Гуангдонг миналата година, 19 бяха частично предназначени да помогнат за стимулиране на местните икономики“, особено в неразвитите части на провинцията, според проучване този месец от Джан Сяоли, консултант в базирана в Пекин програма за зелено развитие.

Още по-лошо, излишният капацитет не само уврежда собствената си рентабилност, но и тази на целия останал флот, който трябва да продава енергия на същия свръхпредложен пазар. Повече от половината от въглищните електроцентрали в Китай са загубили пари през първата половина на 2022 г., според China Electricity Council, индустриална група. Загубите през 2021 г. възлизат на 101,7 милиарда юана (14,5 милиарда долара), въз основа на официални данни.

Дори след амортизация, 1129 гигавата въглищни централи в Китай представляват активи за стотици милиарди долари, чиято способност да създават паричен поток и да изплащат дълговете си се нарушава всеки път, когато се свърже нова централа. Тази година също има 200 гигавата възобновяеми енергийни източници – енергия, която обикновено е по-евтина и по-чиста дори от най-евтините въглищни централи.

Джобовете на държавните предприятия в Китай изглеждат толкова дълбоки, че е изкушаващо да се мисли, че загубите просто нямат значение. Но съдбата на задлъжнелите държавни електроразпределители в Индия показва, че това не е така. Техните хронично закъснели плащания към комуналните услуги са една от причините производителите да поддържат опасно ниски запаси от въглища през последните години, тъй като им липсват пари, за да купуват повече.

Правителствата на китайските провинции се надяват, че добавянето на излишни въглища ще им помогне да се спасят от енергийна криза - но по този начин те повишават перспективата както за климатична, така и за финансова криза.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за суровини, както и промишлени и потребителски компании. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.