Водородното бъдеще на Европа не успява да привлече инвеститори

Предизвикателствата при производството или транспорта на водород са само част от опасенията на енергийните компании. По-притеснителното за тях е кой в крайна сметка ще го купи

09:01 | 25 май 2023
Автор: Имон Акил Фарат и Жозефин Фокул
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Европа се стреми да се откаже от изкопаемите горива, сравнително недоказана алтернатива формира гръбнака на нейните планове за чиста енергия, но не успява да убеди инвеститорите.

Стотици водородни проекти бяха предложени от правителствата през последните години, но само 7% от тях имат финансиране за започване на строителство, според данни, събрани от Bloomberg New Energy Finance. Това подчертава преобладаващия скептицизъм относно способността за икономично производство на големи количества.

Водородът - газ, получен чрез разделяне на вода с електричество - може да се изгори, за да се създаде енергия, без да се отделя въглероден диоксид. Той има потенциала да използва съществуващите газови мрежи, за да доставя гориво за отопление на домове - голямо предимство за правителствата, чиито финанси са разтегнати след години на борба с кризата - като същевременно допълва периодичността на възобновяемите енергийни източници.

„Водородният сектор сега получава много внимание“, каза Адития Бхашям, водороден анализатор в BloombergNEF. „Има много проектна дейност по отношение на съобщения, но много малко се изгражда на практика.“

Енергийните компании твърдят, че въобще няма достатъчно изградена инфраструктура за използване на водород като гориво за електроцентрали или транспортирането му до крайни потребители, което прави планирането на широкомащабни инвестиции сложно. Дори стотиците предложени проекти имат капацитета да осигурят само около 3,5% от прогнозираните енергийни нужди на Европейския съюз до 2030 г.

Правителствата извеждат икономиките си от най-тежката енергийна криза от десетилетия с политики за гарантиране на вътрешни доставки и ограничаване на щетите върху околната среда. Мнозина разчитат на водорода да замени изкопаемите горива там, където други възобновяеми енергийни източници – като вятър и слънце – не са в състояние, тъй като някои индустриални процеси не могат лесно да бъдат електрифицирани.

Основното предимство на водорода е, че това е начин за съхраняване на излишната енергия, произведена от вятърни паркове в морето и соларни паркове в далечни пустини за бъдеща употреба. Може да се произвежда и с помощта на нисковъглеродни технологии, което повишава привлекателността му за правителствата, които се опитват да излязат от въглищата. Министърът на енергетиката на Обединеното кралство Грант Шапс, например, има за цел да произведе достатъчно водород до 2030 г., за да захранва Лондон за една година.

Но компаниите в енергийния сектор на Европа казват, че експанзията с толкова бързи темпове изисква по-голяма регулаторна яснота, както и финансиране от правителствата.

„Законодателните подробности все още не са готови“, според Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Tree Energy Solutions, белгийска компания, която изгражда мащабни водородни проекти. Той казва, че правителствата трябва да подкрепят производството на електролизери - скъпи машини, които разделят молекули, за да произвеждат водород - и да създадат специални договори, които стимулират използването на възобновяеми източници за захранването им.

Докато някои мерки за подкрепа вече са в ход – включително инвестиционен инструмент на стойност 3 милиарда евро, известен като водородна банка, посветен на изграждането на бъдещ пазар за горивото – разпоредбите на Европейския съюз за производство няма да влязат в пълна сила преди 2028 г.

Съмнителни перспективи

Друг проблем е ранният етап на изследване на технологията. Дори германската енергийна компания EnBW Energie Baden-Württemberg AG, която има най-напредналите планове в страната да подмени централите и да ги използва за водород, все още има съмнения относно перспективите.

„Има много да се учи и ще отнеме известно време, преди наистина да можем да говорим за водородна икономика“, каза главният финансов директор на EnBW Томас Кустерер при скорошна среща с анализатори.

Препятствията възникват дори преди водородните молекули да достигнат мрежата. Водородът е най-лекият и най-малък елемент и в течна форма може да бъде експлозивен, когато е изложен на въздух. Това затруднява транспортирането и налага изграждането на подходяща инфраструктура.

Някои газови мрежи могат да се използват за транспортиране на водород, въпреки че съществуващите често са твърде пропускливи. Докато EnBW каза, че ще може да управлява някои от своите газови инсталации със 75% водород, Кустерер добави, че настоящата мрежа в Германия може да транспортира само 20%.

Планът на ЕС да произвежда и внася 10 милиона тона водород до 2030 г. изглежда засега далечна надежда.

Политическите спорове спират напредъка по тръбопровод за няколко милиарда евро, който политиците се надяват в крайна сметка да изпомпва гориво от Барселона до Марсилия и Берлин. Преобразуването на терминали за втечнен природен газ — като новопостроените в Германия — за позволяване на внос на водород с кораби вероятно ще бъде скъпо.

Но предизвикателствата при производството или преноса на горивото са само част от опасенията на енергийните компании. По-притеснителното за тях е кой в крайна сметка ще го купи.

„Няма смисъл да произвеждате огромни количества водород, ако нямате потребители, които са готови действително да използват този водород“, каза Брет Райън, ръководител на политиката и анализите в търговската асоциация Hydrogen UK.