Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Разград изгражда водородна бизнес зона с европейско финансиране

Мирослав Грънчаров, зам.- кмет на Разград, в „Бизнес старт”, 10.08.2022

12:37 | 10 август 2022
Обновен: 14:08 | 10 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Проектът за водородна индустриална зона в Разград включва построяването на фотоволтаична електроцентрала. Част от енергията от нея ще се използва за общински нужди, а другата - за производство на водород. Предвижда се и изграждането на зарядна станция за автомобили. Инициативата беше презентирана през Европейския водороден алианс, който я одобри и получихме висока оценка. Оттук нататък остава предизвикателството да реализираме този проект. Прогнозната му стойност е около 35 млн. евро. Това каза Мирослав Грънчаров, заместник- кмет на Разград, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тръбите и инфраструктурата на територията на бизнес зоната в Разград са собственост на общината. Планираме първоначално да започнем смесване на метана с 20% водород, което ще даде икономия както в енергийната, така и в зелената част. Ще има производство и складиране на енергия благодарение на водорода, а ако други  предприятия желаят – ще могат да закупят този водород, обясни събеседникът.

Общинските администрации нямат капацитет да проектират и експлоатират такива модерни  и странни неща за философията на общините. Затова кандидатствахме пред Европейския механизъм за градско управление /EU City Facility/, който осигури на община Разград 60 000 евро, с които да можем да изготвим икономически анализ, пътна карта, да осъзнаем техническите и юридическите пречки. Предстои представянето на доклад и ако той бъде приет, това би било основата, на която инвеститорите в Европа да погледнат сериозно.

Относно финансирането на проекта Грънчаров посочи, че е възможно привличането на външни инвеститори, а ако има възможност, ще се търсят пари и по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Това е бъдещето, всички политики на Европейския съюз водят към декарбонизация и зелени възобновяеми енергии”, подчерта събеседникът.

Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление и от началото на тази година сградата на общинската администрация се отоплява посредством комбинирана система с метан и водородно-кислородна смес.

„След края на отоплителния сезон стана ясно, че сме спестили около 20% от сумите, които трябваше да платим за отопление”.

Инвестицията в тази технология беше около 70 000 лева и планирахме изплащането ѝ за две години. При тези цени на природния газ, този период ще бъде по-къс. Българска фирма произвежда и монтира тези системи, каза Грънчаров.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.