Европейският газ се върна в нормалните граници за първи път от енергийната криза

Нивата на запасите в Европа вече са над 64%, а процентът може да достигне близо 90% около август - много по-рано от нормалното

10:46 | 19 май 2023
Обновен: 11:47 | 19 май 2023
Автор: Емон Акил Фархат и Елена Мазнева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите на европейския природен газ паднаха под 30 евро за първи път от юни 2021 г. в рязък обрат на миналогодишния пазарен хаос и знак за слабо търсене, докато Европа се възстановява от енергийната криза.

Регионът натрупа големи запаси след меката зима, тъй като побърза да внесе втечнен природен газ и ограничи потреблението. Но търсенето остава слабо на фона на несигурни икономически перспективи и сезонно затишие.

Сега цените са под 10% от пиковите си нива, след като Русия ограничи доставките за региона в резултат на инвазията си в Украйна. Те са близо до петгодишната средна стойност, въпреки че много потребители все още страдат от пазарните сътресения от изминалата година.

Все пак световният пазар остава затегнат. Съществува риск от „доста свръхреакция“ на цените, ако има внезапни промени в предлагането или в момента „потиснатото“ търсене, каза Крис О'Шей, главен изпълнителен директор на Centrica Plc - най-големият доставчик на енергия в Обединеното кралство - по време на разговор с анализатори в четвъртък.

Възстановяването е неравномерно в целия регион и някои потребители на газ все още са обект на енергийни договори, определени когато цените са били по-високи - което означава, че може да има забавяне в облекчението на сметките за енергия. Търговците също следят перспективата за по-голямо търсене на електроенергия през летните месеци.

Пазарна перспектива

Очаква се Централна и Северна Европа да види по-топло време през следващата седмица, като Берлин и Хелзинки са сред градовете с необичайно високи температури, казва прогнозата на Maxar Technologies Inc. Рязкото покачване на температурата може да доведе до по-голямо търсене на газ за захранване на климатици. През следващите няколко дни обаче времето в голяма част от континента ще остане по-хладно от нормалното, според Maxar.

Спадът в търсенето на газ в Европа през миналата година беше по-рязък, „отколкото видяхме по време на пандемията и досега потреблението през 2023 г. остава под нормата поради слабо промишлено производство, меко време и възстановяване на възобновяемите енергийни източници“, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрисио Алварес.

Нивата на запасите в Европа вече са над 64%, а процентът може да достигне близо 90% около август - много по-рано от нормалното, каза Джонатан Стърн, научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

„Очаквам цените да продължат да падат, особено когато хранилищата се запълнят“, стига да не се случи нищо необичайно с времето, предлагането или търсенето в Азия, каза той по имейл.

Цената на газа на TTF в Нидерландия за месец напред, еталонът за Европа, се установи с 6,8% по-ниско до 29,79 евро за мегаватчас в четвъртък. Бенчмарк фючърсите се покачиха с цели 2,2% в петък, като търговците виждат 30 евро като долна граница на цените засега, като търсенето остава упорито ниско. TTF в Нидерландия за месец напред се повиши с 0,7% до 30 евро за мегаватчас сутринта в Амстердам.