Електропреносната мрежа на Китай е най-подготвена за екстремните климатични явления

Китай реагира много по-добре на историческата суша от миналата година въпреки че в няколко провинции имаше прекъсване на захранването

17:30 | 31 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Още сме в края на май, а Китай се бори с горещини в Шанхай и върхово търсене на електроенергия в провинции от Гуандун до Хайнан

Екстремните метеорологични условия вече обещават ново изпитание за електропреносната мрежа само няколко месеца след като горещините и сушата намалиха мощността на водните централи и предизвикаха широко разпространен недостиг на електроенергия. Добрата новина е, че Китай е по-добре подготвен от много други държави, според доклад на The Lantau Group.

Уроците, научени от Китай, ще бъдат важни за операторите на електроразпределителни мрежи по целия свят, тъй като затоплянето на планетата прави някогашните редки климатични явления по-често срещани,a подготовката за тях - по-сложна и по-важна. Въпреки че китайското правителство реагира бързо на заплахата, не е ясно дали и други страни, включително САЩ, се справят с предизвикателството.

Миналото лято най-жестоката суша от десетилетия насам пресуши части от река Яндзъ, намалявайки количеството електроенергия, което огромните китайски язовири могат да произвеждат. В същото време горещите вълни доведоха до рязко нарастване на потреблението на електроенергия от климатиците. Комбинацията принуди длъжностните лица да затворят заводите за седмици в провинция Съчуан, а промишлената дейност беше ограничена за месеци в Юнан - и двата района, които зависят от водната енергия.

Според Майк Томас и Дейвид Фишман от Lantau Group реакцията е била бърза. В края на миналата година Съчуан обяви, че ще изгради парк от нови газови електроцентрали и повече далекопроводи, свързващи провинцията със съседните мрежи. В Гуандун, който разчита на внос на хидроенергия от Юнан, официалните лица неочаквано одобриха 17 гигавата нови въглищни централи, част от мащабното строителство в цялата страна.

"Ще успее ли подходът на Китай да защити мрежата си от бъдещи смущения в производството? Смятаме, че да", пишат Томас и Фишман.

Това обаче може да не се случи в много други части на света. За много оператори наличието на твърде голям излишен капацитет, който не се използва, е неефективно и повишава разходите. През последните години мрежите в Калифорния и Тексас изпитват недостиг на електроенергия поради нарастващото търсене и екстремните метеорологични явления, но нито една от тях не прави големи промени в начина, по който моделира бъдещите метеорологични рискове или отговаря на необходимостта от по-надеждни доставки, казват Томас и Фишман.

"Ако резултатът е, че трябва да се изразходват повече средства за устойчивост на мрежата, дори и с риск от излишък, това все пак ще бъде много по-евтино от прекъсванията или смущенията, причинени от непредвидената 100-годишна суша през следващата година, която ще извади от строя половината от хидросистемите на мрежата", казват те.

Това не означава, че се омаловажават проблемите, пред които е изправен Китай. Според Citigroup Inc. тази година хидроенергетиката вероятно отново ще бъде подложена на изпитания, като се посочва 90% вероятност за появата на климатичен модел "Ел Ниньо" между май и юли, който може да доведе до нова поредица от горещи вълни. Тази седмица банката понижи рейтинга на China Yangtze Power Co. заради по-слабото използване на хидроенергията и увереността, че валежите ще продължат да са по-слаби от обичайното.

Градовете в Източен Китай може да се сблъскат с недостиг на електроенергия в пиковите часове това лято, а централните и южните райони - с ограничени доставки на електроенергия, според доклад на Shanghai Securities News от сряда.