Какво премълчава Exxon за разходите, свързани с климата

Всяка година в САЩ горските пожари причиняват 4000 смъртни случая и щети за $36 млрд.

11:02 | 27 май 2023
Автор: Марк Гонглоф ,Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Плащането на храна в ресторант е разход. Посещаването на курсове, за да се научите да приготвяте сами храната си, е инвестиция. По същия начин страданието от последиците от изменението на климата е разход, но харченето на пари, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата, е инвестиция. Разликата е съществена както Exxon Mobil Corp. неволно ни напомни.

В регулаторно заявление от миналата седмица петролният гигант твърди, че не трябва да се притеснява да оповестява по-подробни оценки на разходите за постепенното прекратяване на бизнеса с изкопаеми горива, за да се постигне сценарият на Международната агенция по енергетика за нулеви емисии до 2050 г., наричайки целта твърде нереалистична, за да заслужава внимателно отчитане. Това е достатъчно справедливо, като се има предвид, че светът не е на път да изпълни обещанията си за нулеви емисии. Но след това Exxon очевидно не може да се въздържи да не добави, че "Малко вероятно е обществото да приеме влошаването на световния стандарт на живот, необходимо за трайното постигане на сценарий като този на Международната агенция по енергетика за нулевите емисии.

Сценарият на МАЕ за нулево нетно потребление е наистина далечна вероятност. Но много от акционерите, повече от половината, от които гласуваха за нулево нетно отчитане през 2022 г. ,искат да видят такива подробности като вид стрес тест. Вероятно те се притесняват, че това, което изглежда агресивно днес, може да не е същото след едно поколение. И може би са недоволни, че малкото оповестяване, което Exxon предоставя, е впечатляващо, с бъдещи парични потоци, представени с неясни графики.

Но с този допълнителен коментар за световния стандарт на живот, Exxon премина от тесен спор за счетоводните изисквания към самонадеяно мнение за това какво ще търпи човечеството през следващите три десетилетия. Това със сигурност е иронично, като се има предвид, че Exxon прекара десетилетия в насаждане на съмнения относно изменението на климата, обезкуражавайки всички нас от един по-ранен и вероятно по-малко съкрушителен преход.

По-важното е, че забележката илюстрира фундаментален проблем, свързан с начина, по който декарбонизацията се формулира в публичното пространство. Ако обществото не приеме „влошаването на глобалния стандарт на живот“, за което Exxon споменава, тогава то имплицитно ще приеме влошаването, което ще бъде причинено от нерешените промени в климата под формата на наводнения, масова миграция, свиване на хранителните доставки и множество други плашещи и икономически вредни ефекти.

Предупреждението на Exxon, че обществото не е готово да се изправи срещу намаления „стандарт на живот“, също премълчава факта, че бездействието по отношение на изменението на климата може да запази непосредственото удобство само за да влоши качеството на живот в дългосрочен план. (Когато беше помолен за коментар, говорител на Exxon каза, че „енергийната бедност“ засяга здравето, образованието и икономическото развитие.)

Вредите от продължаващото горене на изкопаеми горива стават все по-трудни за понасяне. Да вземем само един ужасяващ пример - горските пожари в Австралия, които изгориха площ, по-голяма от половината на Калифорния през 2019-20 г., създадоха за децата там здравословни проблеми за цял живот , съобщи Bloomberg News миналата седмица. Някои бебета, които още не са били родени, но са вдишвали дим чрез майките си, са родени преждевременно с „почернели плаценти“ и сега малките деца трябва да приемат лекарства всеки ден само за да могат да дишат.

Ново проучване в списание Science of the Total Environment предполага, че ефектите върху качеството на въздуха от горските пожари причиняват 4000 преждевременни смъртни случая и 36 милиарда долара икономически щети всяка година само в съседните САЩ. Албърта, Канада, вече е на път към най-лошия си сезон на горски пожари в историята, като предстоят още пет месеца на потенциално изгаряне, което задейства предупреждения за качеството на въздуха чак в източната част на САЩ .

Тъй като въглеродът продължава да се натрупва в атмосферата и планетата продължава да се затопля, тези горски пожари ще стават все по-чести и разрушителни, излагайки повече поколения по света на риск от вредни последици за здравето. Дали обществото наистина ще предпочете да се изправи пред тези видове разходи пред по-краткосрочната болка от прехода от изкопаеми горива?

Освен това светът изглежда все по-сигурен, че ще бъде в хватката на Ел Ниньо в западната част на Тихия океан до края на тази година. Обикновено тези метеорологични феномени причиняват скок на глобалните температури, предизвиквайки горски пожари в Австралия, смъртоносни суши в Африка и масово унищожаване на коралови рифове.

Има голям шанс глобалното затопляне поне да направи подобни ефекти като Ел Ниньо по-интензивни през идните десетилетия. Ново проучване на изследователи от Дартмут в списание Science предполага, че последиците от Ел Ниньо могат да доведат до икономически щети от 84 трилиона долара през следващия век, дори ако страните се придържат към настоящите обещания за нулева стойност. Дори половината от тези разходи биха представлявали доста „влошаване на глобалния стандарт на живот“.

Имаме ужасния навик да говорим за „разходите“ на декарбонизацията. В действителност времето и парите, изразходвани стратегически за справяне с проблема, са инвестиция. Трябва да запазим „разходите“ за щетите, нанесени на хората и инфраструктурата, като игнорираме очевиден проблем.

Марк Гонглоф е редактор на Bloomberg Opinion и колумнист, отразяващ изменението на климата. Бивш управляващ редактор на Fortune.com, той е ръководил бизнес и технологичното отразяване на HuffPost и е бил репортер и редактор на The Wall Street Journal.