Централната банка на Швейцария се сблъсква с проблеми заради климата и Credit Suisse

Ще преживее ли банката срама от Credit Suisse и претенциите на разгневените еко активисти

14:10 | 26 април 2023
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица служителите на Швейцарската национална банка (SNB) могат да очакват протести и спорове, тъй като разгневените акционери ще се изкажат по различни теми - от изменението на климата до съдбата на Credit Suisse Group AG. 

Докато националният срам от принудителното поглъщане на втората по големина банка в Швейцария остава горещ политически картоф, зелените активисти могат да привлекат най-голямо внимание, тъй като се опитват да повлияят на начина, по който централната банка инвестира своите 743 млрд. франка (833 млрд. долара) в чуждестранна валута.

Активистите за борба с климатичните промени са похарчили около 800 000 франка за закупуване на акции на SNB, за да могат да гласуват на годишното общо събрание в петък в Берн. Тяхното недоволство е свързано с притежаването на акции на петролни и газови компании, включени в нейните резерви, включително Exxon Mobil Corp. на стойност 1,9 млрд. долара, Chevron Corp. на стойност 1,4 млрд. долара и ConocoPhillips на стойност 611 млн. долара към 31 декември според публичните отчети.

SNB Faces
Портфейл от акции на SNB в САЩ. Разпределение на притежаваните активи по отрасли към 31 декември 2022 г.

"Основното ни искане е съвсем просто: да се отървем от тези активи", каза Йонас Кампус, активист от Climate Alliance, обединяваща около 140 швейцарски екологични групи. "Провалът на Credit Suisse е дребна сума на фона на това, което ще се случи, когато въглеродният балон се спука."

Като голям институционален инвеститор SNB, ръководена от президента Томас Джордан, би имала огромен финансов лост за въздействие върху международните действия в областта на климата, казва Кампус, ако само приеме сериозно опасностите от глобалното затопляне.

SNB Faces
Томас Йордан

Официален представител на SNB отказва да коментира въпроса. 

Годишното общо събрание на акционерите на централната банка често е форум за политически изяви по различни въпроси - от изменението на климата до инвестициите в акции на отбранителната индустрия. Тъй като институцията е натоварена със задачата да постига ценова стабилност и ѝ е предоставена независимост по отношение на паричната политика, всяко влияние на акционерите до голяма степен се ограничава до публично засрамване в случаи като този. 

Именно статутът на SNB като публично търгувано дружество, чиито акции се притежават от някои швейцарски кантони и глобални инвеститори, дава възможност на активистите да използват подобни срещи за изтъкване на политически аргументи. Само няколко централни банки по света са запазили подобна структура.  

Акционерите обикновено имат право на дивидент, въпреки че рекордната загуба на SNB през миналата година означава, че те няма да получат такъв. Перспективите за изплащане на суми през 2023 г. могат да станат по-ясни в четвъртък, когато централната банка ще публикува резултатите за първото тримесечие. 

Икономистите от UBS Group AG заявиха по-рано тази седмица, че очакват печалба от 27,5 млрд. франка за периода. Все пак приходите на SNB са силно повлияни от промените в цените на активите и едно положително тримесечие все още може да се превърне в загуба за годината.

Това, което отличава SNB, са и огромните ѝ резерви, натрупани до голяма степен по време на повече от десетилетие покупки за отслабване на франка. Една четвърт от него се държи в акции, инвестирани пасивно в световни борсови индекси. 

Крахът на Credit Suisse
Неотдавна централната банка се оказа в центъра на национален спор, тъй като помогна да се контролира разпореденото от правителството поглъщане на Credit Suisse от UBS Group AG. 

Изследване на общественото мнение, проведено след тази криза миналия месец, показа, че повече от половината швейцарски гласоподаватели не я одобряват, и вероятно този казус ще бъде повдигнат и в петък.

SNB Faces
Доколко надеждни са според Вас в момента следните действащи лица във връзка с поглъщането на Credit Suisse от UBS? 

Що се отнася до исканията на участниците в кампанията за климата, малко вероятно е SNB да се вслуша в тях. Миналата година нейното ръководство получи подкрепа за позицията си от швейцарското правителство, което заяви, че разширяването на мандата "неизбежно" ще създаде конфликти с целта за ценова стабилност.

Според Кампус централната банка е отказала да насрочи три предложения за годишно общо събрание на акционерите, внесени от активисти, като е заявила, че акционерите нямат право да променят инвестиционната ѝ политика.  

"SNB ни даде дълъг отговор и го обоснова юридически", каза той. "Те не отговориха на нашите искания по същество."

Активистите за климата все пак възнамеряват да изкажат мнението си, като протестират пред мястото на провеждане на конференцията и изнасят речи на годишното общо събрание на акционерите.

В неотдавнашно интервю Джордан се опита да подчертае, че SNB е намалила ценните книжа, свързани с изкопаеми горива, до малко над 3% от своите авоари и преди това е изключила въгледобивните компании от инвестициите си. Той настоя, че длъжностните лица не могат да отидат по-далеч, защото портфейлът отразява икономиката, а "петролът и газът се използват интензивно в Швейцария". 

Кампус казва, че това е недалновидно, не на последно място, защото един ден ще се наложи отписване на дялове, свързани с изкопаеми горива, тъй като политиките за климата придобиват все по-голямо значение. 

"Трябва да е достатъчно, че това е морално проблематично", казва той. "Но действията на SNB също така пряко застрашават икономическата и финансовата стабилност на Швейцария."