Швейцария свива бонусите на топ банкерите в Credit Suisse

Пол Алън, Bloomberg Сидни

11:00 | 6 април 2023
Обновен: 12:44 | 6 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Швейцарското правителство ще спре и намали бонусите за топ мениджърите на Credit Suisse. Всички плащания към членовете на борда за 2022г. ще бъдат спрени. Бонусите на мениджърите от първо и второ ниво под тях ще бъде намалени съответно с 50% и с 25%. Мерките ще засегнат около 1000 служители на Credit Suisse.

МВФ предупреждава, че геополитическата фрагментация заради напреженията между САЩ и Китай е риск за глобалната икономика. Може да понижи дългосрочно глобалния БВП с 2%, ако преките чужди инвестиции и друг капитал се насочва само към единни блокове. В най-силното си предупреждение от пандемията фондът каза, че фрагментираният свят е по-беден.

Японският министър на търговията каза, че Г-7 приемат, че природният газ е необходим като преходен източник на енергия, но не и за колко време. Той каза за Bloomberg, че вярва, че газът ще бъде нужен поне 10-15г. и че ядрената енергия също ще остане в енергийния микс на Япония.

"Докато включваме колкото може повече възобновяема енергия, в Япония ще ускоряваме включването на АЕЦ и ще осигуряваме доставките на LNG. Освен това ще даваме своя принос към света. Япония е най-голямата страна-потребител на втечнен газ и би желала да започне диалога между производители и потребители", каза Ясутоши Нишимура, министър на икономиката, търговията и индустрията на Япония.

Саудитска Арабия повиши цените на петрола за Азия през май ден след като ОПЕК+ обяви съкращения в производството. Държавната Saudi Aramco вдигна цената на лекия суров петрол с 30 цента за барел в трети пореден месец на поскъпване. Това изненада трейдърите, които очакваха намаление с 43 цента на барел преди да бъде обявено съкращението на производството от ОПЕК+.