Долната камара в Швейцария гласува против сделката UBS-Credit Suisse

Набила Ахмед, Bloomberg

12:00 | 12 април 2023
Обновен: 16:56 | 12 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Парламентът на Швейцария обсъжда сливането на Credit Suisse и UBS. Какво става?

Денят не мина гладко. Те провеждат извънредно тридневно заседание на парламента. Дебатът в долната камара започна едва вечерта. И управляващи, и опозиция обвиниха правителството и регулаторите, мениджмънта на Credit Suisse. Опитват да се разберат какво е станало и защо правителството е трябвало да извади 109 млрд швейцарски франка гаранции.

Има голям отпор на сделката не само от политиците, но и от страна на обикновените швейцарци. Над половината население е против.

Но какво ще направят останалите заинтересовани страни? Сигурно ще бъде трудно.

Долната камара гласува за одобрение на държавната гаранция на сделката. Но я отхвърлиха. Вотът обаче е до голяма степен символичен. Не означава нищо особено, защото държавата вече плати тези пари и сделката ще мине.

Това е просто възможност за политиците да изкажат тревогата си преди изборите.

Обаче пазарите май харесаха сегашния сценарий? Каква е реакцията?

Набила Ахмед, Bloomberg

Да, някои основания на политиците, народните представители и населението в Швейцария против сделката са същите, поради които анализаторите и пазарите я харесват.

Включително че UBS стана наистина голяма с 1,6 трлн долара активи. Двойно повече от БВП на Швейцария.

Анализаторите на JPMorgan казаха, че така UBS ще стане основен играч в управлението на активи. Това е много печеливша част от банковото дело. Ще й даде един от най-добрите бизнес модели в глобалните финанси.

Все хубави неща.

Освен това UBS пое всички активи на Credit Suisse и дори и след всички разходи около преструктурирането, дълговете и загубите, пак се очаква да излязат отгоре. Затова и акцията й е с около 10% ръст след обявяване на сделката.