Регулатори поеха контрола над First Republic и я продават на JPMorgan

Към юли 2020 г. банката заявява, че се нарежда на 14-то място по големина в САЩ, с 80 офиса в седем щата.

11:25 | 1 май 2023
Обновен: 11:54 | 1 май 2023
Автор: Рик Грийн
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

First Republic Bank беше поета от регулаторните органи и ще бъде придобита от JPMorgan Chase & Co., след като усилията за спасяване не успяха да отстранят щетите от неправилните инвестиции и масовите тегления на депозити, които разтърсиха регионалните кредитори.
JPMorgan ще "поеме всички депозити, включително всички незастраховани депозити, и по същество всички активи" на First Republic, се казва в изявление на Департамента за финансова защита и иновации (DFPI) на Калифорния.

Калифорнийският регулаторен орган назначи Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) за синдик на базираната в Сан Франциско банка. "Депозитите са федерално застраховани от FDIC при спазване на приложимите лимити", се казва в изявлението на DFPI.

JPMorgan е най-голямата банка в САЩ и ще стане още по-мащабна след тази сделка въпреки че в миналото правителствените служители се стараеха да избегнат такова развитие. Поради регулаторните ограничения в САЩ размерът на JPMorgan и нейният дял в депозитната база в САЩ не биха ѝ позволили да разшири допълнително депозитната си база при нормални обстоятелства. Изтъкнати законодатели от Демократическата партия и администрацията на Байдън се противопоставят на консолидацията във финансовата индустрия и други сектори.

Друг проблем: JPMorgan беше ключов играч по време на трудностите на First Republic. Банката съветваше по-малкия си конкурент в усилията му да намери стратегически алтернативи, а главният изпълнителен директор Джейми Даймън изигра основна роля за мобилизирането на банковите мениджъри да инжектират 30 млрд. долара в депозити във First Republic, за да подкрепят финансите ѝ на фона на огромните суми изтеглени оттам през март.
First Republic е специализирана в частното банкиране, което обслужва по-заможни хора, подобно на Silicon Valley Bank, която фалира през март и се фокусира върху фирми за рисков капитал. Председателят Джим Хърбърт стартира кредитора през 1985 г. с по-малко от 10 души, според историята на First Republic. Към юли 2020 г. банката заявява, че се нарежда на 14-то място по големина в САЩ, с 80 офиса в седем щата. В края на миналата година в нея са работили повече от 7200 души.

Подобно на други регионални кредитори First Republic се оказа в затруднено положение, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да овладее високата инфлация, което намали стойността на облигациите и заемите, които банката купуваше при ниски лихви. Междувременно вложителите напуснаха банката, отчасти в търсене на по-добра възвръщаемост, а след това и от страх, тъй като се разпространиха опасения за състоянието на First Republic.

В резултат на това капиталовата дупка беше достатъчно голяма, за да откаже всякакви потенциални спасители. През април отново имаше опасения предизвикани от отчета на банката за първото тримесечие и новината за опита ѝ да продаде активи и да организира спасяване. Банката заяви, че ще съкрати до 25% от персонала си, ще намали размера на необслужваните кредити и ще ограничи несъществените дейности.

Единадесет американски банки се опитаха да задържат First Republic на повърхността, като на 16 март заложиха 30 млрд. долара нови депозити, а JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. предоставиха по 5 млрд. долара. Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley и други банки предложиха по-малки суми като част от плана, разработен заедно с регулаторните органи на САЩ. Освен това First Republic се възползва от услугите на Федералния съвет на банките за жилищно кредитиране и от ликвидната линия на Федералния резерв.

Това не беше достатъчно. Акциите, които през март 2022 г. достигнаха най-високата си стойност от 170 долара, потънаха под 5 долара в края на април. Крахът на First Republic щеше да застраши не само собствениците на обикновени акции, но и на около 3,6 млрд. долара привилегировани акции и 800 млн. долара необезпечени облигации.

Банката е купувана и продавана няколко пъти през годините, като през 2007 г. Merrill Lynch & Co. плати 1,8 млрд. долара за придобиването на First Republic. Собствеността преминава към Bank of America, когато тя купува Merrill Lynch през 2009 г., и отново сменя собственика си в средата на 2010 г., когато инвестиционни фирми, сред които General Atlantic и Colony Capital, купуват First Republic за 1,86 млрд. долара и след това я правят публична.