Сделката между САЩ и талибаните е довела Афганистан до колапс според анализатори

Нов доклад смята, че доверието на афганистанската армия в американските сили е било съкрушено след сделката с талибаните

12:20 | 18 май 2022
Обновен: 16:20 | 18 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Споразумението на САЩ с талибаните подписано при президента Доналд Тръмп и изпълнено при президента Джо Байдън, е бил „най-важния фактор“ за бързото разпадане на армията на Афганистан след изтеглянето на американските войски миналата година, пише Bloomberg.

Както във Виетнам десетилетия по-рано, САЩ „прекараха години и похарчиха милиарди долари в обучение и оборудване“ на афганистанските национални сили за сигурност „но и в двата случая те рухват бързо в лицето на много по-слабо оборудвани бунтовници, след като логистиката, оборудването и въздушната подкрепа на САЩ бяха оттеглени“, каза Джон Сопко, специалният генерален инспектор за възстановяване на Афганистан в „междинен“ доклад, публикуван в сряда.

САЩ заложиха 146 милиарда долара за възстановяването на Афганистан, като около 90 милиарда долара бяха похарчени за изграждането на силите за сигурност на страната с 300 000 души. За 20 години конфликтът уби 2443 американски войници и 1144 съюзнически войници. По-рано Сопко каза, че е вероятно да са загинали много повече от 66 000 афганистански войници и 48 000 цивилни, както се смята от официалните оценки.

Споразумението между САЩ и талибаните, което задължи американските войски да се изтеглят, ако талибаните обещаят да предотвратят терористични операции на Ал-Кайда и Ислямска държава, „внесе огромна несигурност в отношенията между САЩ и Афганистан“, пише Сопко. Много от клаузите му все още не са публични, каза той, „но се смята, че се съдържат в тайни писмени и устни споразумения между пратеници на САЩ и талибаните“.

Дори без достъп до секретните договорки, „много афганистанци смятаха, че споразумението между САЩ и талибаните е акт на недобросъвестност и сигнал, че САЩ предават Афганистан на врага, докато самите те се втурват да напуснат страната“, пише Сопко. „Непосредственият ефект беше, че споразумението влоши морала на силите за сигурност.

След подписването на споразумението нивото на подкрепа на американската армия намаля, включително и заради значителен спад на въздушните удари от страна на Америка през 2020 г. след като предходната година беше отбелязан рекорд за най-много въздушни атаки, каза Сопко.

Мисията за изграждане на жизнеспособни сили в Афганистан обхваща четирима президенти на САЩ, седем държавни секретари, осем министри на отбраната и равен брой началници на централното командване, според доклада.

Сред другите условия, подкопаващи правителството на Афганистан, каза Сопко, са назначаването на неквалифицирани кадри, лоялни от президента Ашраф Гани, които са „изместили младото поколение“ военни офицери с тесни връзки със САЩ. Друг фактор е провалът на правителството на Гани да създаде работеща стратегия, която да поеме отговорност за националната сигурност след изтеглянето на американските сили.

Афганистанските войски „не само бяха загубили подкрепата на САЩ при настъпателни операции, те вече не знаеха дали и кога американските сили ще се застъпят за тяхна защита“, тъй като „бездействието на САЩ подклаждаше недоверие сред“ сред силите за сигурност „към Съединените щати и собственото им правителство. ”

Талибаните „не превзеха повечето области и провинции чрез военна победа“, пише Сопко. „Вместо това служителите на местните власти, старейшините на племената и командирите на афганистанската армия преговаряха за доброволно предаване.“

За някои афганистански войници, пише Сопко, „борбата с талибаните беше просто работа със заплата, а не кауза, заради която си струва да загубиш живота си“.

Попитан във вторник относно критиките към изтеглянето на САЩ, говорителят на Пентагона Джон Кърби каза пред репортери, че „е време тази война да приключи, време е да върнем останалите войски у дома“, добавяйки, че не е имало атака от типа на 11 септември срещу САЩ оттогава.