Правителството на талибаните в Афганистан забранява отглеждането на мак

Режимът се опитва да получи международно признание като намали световния поток на хероин

16:28 | 4 април 2022
Обновен: 20:07 | 4 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

В неделя талибаните официално въведоха забрана за отглеждане на мак в опит да получат признание от международната общност като легитимно правителство, съобщават от Wall Street Journal. Макът се използва като суровина при производството на хероин и други опиати.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света, а талибаните още преди месеци обещаваха, че ще го забранят.

Макар и изпълнили обещанието си, решението им може да засегне доходите на хиляди фермери, да задълбочи хуманитарната криза в страната и да ги настрои против правителството на талибаните, което вече изпитва сериозни трудности.

„Афганистанците са информирани, че отсега нататък отглеждането на мак е строго забранено в цялата страна“, заяви говорителят на талибаните и заместник-министър на информацията Забиула Муджахид на пресконференция в афганистанското вътрешно министерство в неделя, четейки от указ, издаден от върховния лидер на групировката Хайбатуллах Ахундзада.

„Ако някой наруши указа, реколтата ще бъде незабавно унищожена и нарушителят ще бъде третиран съгласно законите на шериата“, каза г-н Муджахид, позовавайки се на ислямския закон, за който е известно, че талибаните тълкуват строго.

Забраната за отглеждане на мака е част от усилията на талибаните да придобият международна легитимност. Афганистан произвежда около 85% от опиума в света и миналата година отчита ръст от 8% до 6800 тона. От него могат да бъдат произведени 320 тона чист хероин за световния пазар, според Службата на ООН за наркотици и престъпност.

Ако бъде приложена, новата забрана може да лиши администрацията на талибаните от важен източник на приходи в момент, когато Афганистан е откъснат от световната финансова система. Това вероятно ще подкопае и обществената подкрепа сред фермерите.

Обявяването на забраната е и първият случай в който западен официален представител разговаря с талибаните откакто взеха властта през август 2021г. В кратка реч заместникът на делегацията на Европейския съюз в Афганистан Арноут Пауелс каза, че ЕС е „готов да си сътрудничи с хората и да обменя информация с властите“, за да облекчи човешките страдания от масовата употреба на наркотици в Афганистан.

Въпреки това той не даде индикация, че международната общност скоро ще промени мнението си за талибаните, независимо от съобщението в неделя. Нито една страна от ЕС не е признала талибаните.

„Присъствието на дипломат на някакво събитие на фактическите власти не е знак за признание. Това се основава на нашия ангажимент, на нашия диалог с де факто властите. Няма нищо повече в това”, каза г-н Пауелс пред репортери.

Последният път, когато талибаните забраниха отглеждането на мак бе през 2000 г., по време на първия им режим, когато условията бяха подобни на днешните. Тогава Афганистан също беше в икономическа криза, засилена от сушата и недостига на хуманитарни помощи. Талибаните бяха международно изолирани поради нарушения на правата на жените и правата на човека.

Забраната от 2000 г. намали производството на опиум с до 90%, според някои изследователи, но отглеждането се увеличи веднага след водената от САЩ инвазия, която свали талибаните малко повече от година по-късно. След инвазията западните страни вложиха около 9 милиарда долара с цел ограничаване на търговията с наркотици в Афганистан, но усилията им се провалиха.