Световната банка размразява парите за възстановяване на Афганистан - само за хуманитарни помощи

Доверителният фонд за възстановяване на Афганистан (ARTF) разполага с 1,5 млрд. долара.

11:30 | 30 ноември 2021
Обновен: 13:23 | 30 ноември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Световната банка финализира предложение за предоставяне на до 500 млн. долара от замразения фонд за помощ на Афганистан. Те ще бъдат използвани само за хуманитарни помощи, съобщава Reuters. Това ще остави без подкрепа десетки хиляди работници в публичния сектор, а процедурата остава усложнена от санкциите на САЩ.

Членовете на борда ще се срещнат неофициално днес (30.11.2021), за да обсъдят предложението, изработено през последните седмици с участието на представители на САЩ и ООН. Идеята е да се пренасочат средства от доверителния фонд за възстановяване на Афганистан (ARTF), който разполага с общо 1,5 млрд. долара.

39-милионното население на Афганистан е изправено пред срив в икономиката, недостиг на храна през зимата и нарастваща бедност. Това се случва три месеца, след като талибаните завзеха властта, когато последните американски войски се изтеглиха след 20-годишна война.

Афганистански експерти заявиха, че помощта ще е от полза, но остават големи пропуски, включително как средствата да бъдат вкарани в Афганистан, без участващите финансови институции да се излагат на санкции от страна на САЩ. Притеснителна е и "липсата на фокус върху държавните служители", казаха източниците.

Според тях парите ще отидат главно за посрещане на спешни нужди от здравни грижи в Афганистан, където по-малко от 7% от населението е ваксинирано срещу коронавирус.

Засега те няма да покриват заплатите на учителите и другите държавни служители. Това е ход, който, според експертите, може да ускори колапса на афганистанската образователна система, здравеопазване и социални услуги. Стотици хиляди работници, които не са получавали заплати от месеци, може да спрат да се явяват на работа и да се присъединят към масовото напускане на страната.

Световната банка няма да има никакъв надзор над средствата, след като бъдат прехвърлени в Афганистан, заявиха източници, запознати с плановете на институцията. УНИЦЕФ и другите агенции-получатели ще имат "свои собствени механизми за контрол и политики".

"Предложението предвижда Световната банка да преведе парите на ООН и други хуманитарни агенции, без никакъв надзор или отчетност, но не казва нищо за финансовия сектор или как парите ще влязат в страната", заявява източникът на Reuters, като нарече санкциите на САЩ "основно ограничение".

Не е "сребърен куршум"

Министерството на финансите на САЩ предостави "утешителни писма", с които увери банките, че могат да обработват хуманитарни транзакции. Въпреки това опасенията от санкциите продължават да възпрепятстват преминаването дори на основни доставки като храна и лекарства, добави източникът.

"Това е подход на изпепеляване. Захвърляме страната в прахта", каза източникът. Опустошителните санкции и неспособността да се предостави заплащане на работниците в публичния сектор "ще създадат повече бежанци, повече отчаяние и повече екстремизъм".

Всяко решение за пренасочване на средства от ARTF изисква одобрението на всички негови донори, сред които най-голям е делът на Съединените щати.

Говорител на Държавния департамент потвърди, че Вашингтон работи със Световната банка и други донори за това как да се използват средствата, включително за потенциално заплащане на тези, които работят на "критични позиции като здравни работници и учители".

Говорителят заяви, че правителството на САЩ остава ангажирано със задоволяването на критичните нужди на афганистанския народ, "особено в секторите на здравеопазването, изхранването, образованието и продоволствената сигурност... но международната помощ не е сребърен куршум".

Заобикаляне на талибаните

Създаден през 2002 г. и администриран от Световната банка, ARTF беше най-големият източник на финансиране за гражданския бюджет на Афганистан, който се финансираше над 70% с чуждестранна помощ.

След превземането на властта от талибаните Световната банка преустанови изплащането на средствата. По същото време Вашингтон спря доставките на американски долари за страната и се присъедини към замразяването на около 9 млрд. долара в активи на афганистанската централна банка.

Говорител на Световната банка потвърди, че служителите и членовете на изпълнителния съвет проучват възможността за пренасочване на средствата от ARTF към агенциите на ООН "за подпомагане на хуманитарните усилия", но не даде повече подробности. От ООН отказаха коментар.

Извършена е и първоначална работа по потенциална размяна на американски долари срещу афганистански, за да се доставят средствата в страната, но тези планове "на практика са само няколко слайда на PowerPoint в този момент", каза един от източниците. При този подход средствата от ARTF ще бъдат депозирани в международни сметки на афганистански частни институции, които ще изплащат афганистански долари от афганистанските си банкови сметки на хуманитарни групи в Афганистан, казаха двама източници.

Това би заобиколило талибаните, като по този начин би се избегнало обвързването със санкциите на САЩ и ООН, но планът е сложен и неизпитан и осъществяването му може да отнеме време.

Един от основните проблеми е липсата на механизъм за наблюдение на отпусканите средства в Афганистан, за да се гарантира, че талибанските лидери и бойци нямат достъп до тях, заяви трети източник.