Американската икономика процъфтява, а Covid ѝ оказва все по-малко влияние

Инфлацията се оказва доста по-дългосрочна от очакванията, но растежът също се запазва висок

20:11 | 10 декември 2021
Обновен: 21:28 | 10 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Откритието на новия щам на коронавируса увеличи вероятността за двоен удар по американската икономика под формата на забавен растеж и висока инфлация и то на фона на продължаващите трусове в снабдителните вериги. Местните власти обмислят нови ограничения, а потребителите преценяват здравните рискове от всякакви дейности като се започне от храненето навън и пътуванията до връщането в офиса, пише в свой анализ Reuters. 

За сега икономистите смятат риска от „стагфлация“ – тази отровна смес от слаб растеж и силна инфлация, която толкова тревожи властимащите, са половинчати.

Цените се увеличават, в САЩ това е още по-осеазаемо отколкото в други части на света и скоростта на поскъпването се оказа по-устойчива, отколкото властите очакваха. За сметка на това, растежът далеч не се забави и дори изглежда, че ще продължи и следващата година на нива над средните, които може да изведат САЩ до състояние на пълна заетост в рамките на няколко месеца.

Някои анализатори смекчиха прогнозите си за брутния вътрешен продукт на САЩ заради новия вариант. Но тези корекции надолу не бяха големи и високочестотните данни за пътуванията със самолет, хранене в ресторанти и плащания с кредитни карти в страната не показват особени изменения въпреки по-големия брой заразени с Covid и навлизането на Омикрон.  

Анкета на Ройтерс сред икономисти показа очаквания за среден растеж от 3,9% в САЩ през 2022, което съвпада с прогнозата от ноември и е почти 2 пъти повече от очакванията на Федералния резерв и много други анализатори.    

Членовете на Фед ще издадат свои прогнози по време на своето заседание следващата седмица и вероятно ще започнат по-бързи действия, за да се уверят, че инфлацията остава под контрол. Тези прогнози вероятно ще опишат икономика, която наближава пълна заетост през следващата година и ще продължи да расте с по-бърз темп отколкото преди пандемията.

Безработицата през ноември от 4,2% вече е доста под нивото от 4,8%, което показваха членовете на Федералния резерв през септември и близо до равнището от 4%, което се счита за устойчиво в дългосрочен план.  

Икономиката процъфтява

Политиците вероятно ще опитат да се преборят с по-високата от очакваната инфлация като предупредят за по-бързо увеличение на лихвите и ще одобрят планове да прекратят програмата за изкупуване на облигации през март, вместо през юни.

Все още е рано да се каже как ще се отрази Омикрон на икономиката и върху хората и тяхното поведение. Ако действително той се разпространява по-бързо, избягва по-добре защитата на ваксините и е също толкова смъртоносен, колкото Делта, би могъл да предизвика нова вълна от ограничения в едни страни и смущения на пътуванията и затваряния на заводи в други. Което ще се отрази сериозно на глобалния растеж и заетост.

„Няма да е възможно страните отново да следват същата парична и фискална политика каквато следваха през тези две години. Тя просто не може да бъде повторена,“ каза в четвъртък главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат на събитие в Женева.

Ако вариантът Омикрон предизвика нов и сериозен икономически шок, ще бъдем изправени пред реалния риск от нещо, което до сега избягвахме – опасения за стагфлация.

За сега пазарите, анализаторите и икономическите данни не отразяват подобен тревожен сценарии.

Последният щам за първи път беше открит в началото на ноември. Оттогава, седмичните числа на пътници в американски полети остават на същите или малко по-високи нива в сравнение с 2019 година, както беше и по-рано през есента. Посещенията в ресторанти също се запазват стабилни, според данни на сайта за резервации OpenTable.

Скорошно проучване на икономисти от клона на Федералния резерв в Сан Франциско показва нещо върху което много политици градят своите надежди – американските компании и потребители ще продължат да се справят с ограниченията предизвикани от вируса. Независимо дали това става чрез ваксини или промени на поведението.

Миналата година местната икономическа дейност беше тясно свързана с условията определяни от Covid-19, но с развитието на пандемията, влиянието на вируса отслабва. Скорошната вълна от варианта Делта предизвика съвсем малък спад в икономическата дейност в сравнение с първите месеци на здравната криза.  

Може и да не се усеща по този начин предвид завишената инфлация, подновените опасения от Covid и завишената пазарна волатилност, но икономиката процъфтява, написа главният икономист за САЩ на Oxford Economics Грегъри Дако тази седмица.

Измерител на Oxford Economics за възстановяването, който следи здравни, икономически и финансови данни се срина в края на ноември, но този спад беше най-ясно изразен при финансовите покатели. Те бяха засегнати за кратко след Деня на благодарността от новината появата на новия щам Омикрон. Показателите за търсене и заетост остават на високи нива и до сега Дако коригира прогнозата си за растеж на БВП през 2022 година надолу само с 0,1% до 4,4%.

Икономисти от Goldman Sachs предвиждат сценарии от връщането на най-тежките пандемични условия до по-благоприятен вариант, при който Омикрон не разболява тежко, но все пак коригираха прогнозата си от 4,2% до 3,8%.

Правителствената политика в САЩ започна да се влияе много по-малко вируса откакто ваксинацията напредна през пролетта, пишат икономисти от Goldman. Те добавят, че разходите на потребителите и увеличаването на работните места са станали много по-малко чувствителни на разпространението на вируса на местно ниво... Вероятно това се дължи на по-ниското ниво на избягване на риска от Covid в САЩ.

Всичко това значи, че Федералният резерв може да насочи вниманието си единствено към инфлацията, стига да следи развитието на вируса и точно по тази причина новият щам може дори да потвърди плановете на централната банка.