Прогноза: Рекордна инфлация по пътя на ЕЦБ за прекратяване на стимулите

Не се очаква централната банка да обяви нов кръг от дългосрочни заеми за банките

11:35 | 10 декември 2021
Обновен: 13:12 | 10 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка ще се опита да смекчи прекратяването на извънредното изкупуване на облигации през следващата година, преди по-силната инфлационна перспектива да позволи прекратяване на всички количествени улеснения през 2023 г. Такова е мнението на икономисти, анкетирани от Bloomberg LP.

Прогнозата на икономистите е, че стратезите от ЕЦБ ще вземат решение идния четвъртък да спрат нетните покупки по пандемичния си план на стойност 1,85 трлн. евро (2,1 трлн. долара) през март. Очаква се временното забързване на редовната програма да смекчи въздействието. Малко под половината от анкетираните очакват първото от над десетилетие увеличение на лихвените проценти през следващата година.

Отговорите потвърждават, че ЕЦБ може да отстъпи от ултрахлабавата си политика, след като инфлацията се покачи до близо 5% - най-високата стойност от раждането на еврото насам. Макар че председателят Кристин Лагард, за разлика от гуверньора на Фед Джером Пауъл, смята тенденцията за преходна, все още не е ясно колко бързо ставката ще падне обратно под целта на ЕЦБ от 2%. 

ЕЦБ обяви, насроченото заседание на Управителния съвет на 16 декември за момент, в който ще вземе решение за бъдещия си път на стимули. Новият скок на заболелите от Covid-19 в региона и появата на варианта Омикрон обаче замъглиха картината. 

"ЕЦБ ще трябва да признае, че високата текуща инфлация и краткосрочните възходящи рискове оправдават премахването на част от извънредната политическа подкрепа на ЕЦБ", заяви Оливър Ракау, икономист в Oxford Economics. "Но в същото време миролюбивото ядро на съвета ще иска да избегне преждевременно затягане".

Покупките в рамките на пандемния план би трябвало да се забавят до 50 млрд. евро месечно през февруари, смятат икономистите. През ноември и октомври ЕЦБ изкупи около 68 млрд. евро. 

Анкетираните очакват редовното изкупуване на облигации, което понастоящем е в размер на 20 млрд. евро месечно, да бъде удвоено през второто тримесечие и постепенно да се върне към сегашния си обем до октомври. След това, през юли 2023 г., би трябвало да започне тримесечно свиване към нулата

"ЕЦБ може да се въздържи от обявяване през следващата седмица на точни числа по отношение на обема и/или продължителността на покупките на дългови ценни книжа и да предпочете неопределен ангажимент за разширяване на покупките, който ще бъде преразгледан през новата година, когато стане налична повече информация за Омикрон," пише Bloomberg Economics.

Ключов проблем за създателите на политики е дали ЕЦБ трябва да запази част от гъвкавостта на пандемичните си инструменти, за да реагира на евентуални смущения на пазарите на облигации в еврозоната след март. Някои изказаха предположение, че програмата за спешни мерки - чиито авоари ще бъдат реинвестирани поне до 2023 г. съгласно настоящите планове - може да продължи да играе роля

Длъжностни лица, запознати с въпроса, заявиха, че ЕЦБ би могла да разшири периода, в който подновява падежиращите ценни книжа, и да приложи по-голяма гъвкавост при географското разпределение на тези покупки. 

Мнозинството от анкетираните икономисти прогнозират, че ЕЦБ ще използва реинвестициите стратегически, за да се справи с потенциалната фрагментация на пазара. Повече от 40% заявиха, че централната банка може да рестартира програмата при необходимост, а около една пета очакват нов план.

"Излизането от Програмата за закупуване на ценни книжа (PEPP) може да не е пълно, т.е. краят на нетните покупки на 31 март 2022 г. ще остане зависим от отшумяването на извънредната ситуация с пандемията" в началото на следващата година, заяви Лука Мецомо, икономист в Intesa Sanpaolo. "Нетните покупки могат да бъдат възобновени след това, ако е необходимо." 

С нарастването на случаите на коронавирус в целия регион, което предизвика нови забрани и ограничения, пандемията отново се превърна в най-голямото притеснение за анкетираните. За разлика от тях тревогите за проблемите по веригата на доставките, които затрудняват производителите, намаляват. 

Икономистите заявиха, че прогнозите на ЕЦБ за инфлацията ще бъдат повишени, дори и да се очаква понижаване на перспективите за икономическия растеж през следващата година. През септември ЕЦБ видя забавяне на инфлацията до 1,7% през 2022 г. и 1,5% през следващата година.

Последният кръг от предвиждания ще включва първите оценки за 2024 г.

"ЕЦБ ще продължи да подчертава, че рязкото покачване на инфлацията е временно", заяви Йорг Ангеле от Bantleon Bank AG. "Тя обаче ще признае, че ще е необходимо повече време, за да се понижи отново, и поради това през 2022 г. инфлацията ще бъде много по-висока, отколкото е показано в септемврийските прогнози."

Мнозинството от анкетираните не очакват централната банка да обяви нов кръг от дългосрочни заеми за банките. Това е в съответствие с неотдавнашните коментари на политици, включително на члена на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел, която заяви, че не е задължително решението за удължаване на програмата да бъде взето следващата седмица.