Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Стагфлация е малко вероятна, докато инфлацията е ниска

проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател, „Светът е бизнес“, 28.10.2021

21:06 | 28 октомври 2021
Обновен: 21:17 | 28 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Навлизане на световната икономика в период на стагфлация към момента изглежда малко вероятно, защото инфлацията е ниска, което няма да доведе до голям ръст на лихвения процент. Това каза проф. д-р Юлия Добрева, икономист и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси“ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според нея инфлацията ще бъде овладяна през следващата година, като това са най-оптимистичните прогнози на много анализатори. По думите й усещането за забавяне на икономиката се е появило заради сериозен ръст на търсенето, на което предлагането не е могло да отговори.  

Голяма част от страните в Еврозоната са в сериозен дефицит и нарастващ дълг, защото фискалната политика беше разхлабена. Така се повиши търсенето. За усещането за „забавяне“ е допринесла и кризата с доставките, която обаче е временна и също ще бъде овладяна.

В този момент всички сектори от икономиката са в риск. Това е защото всички те са свързани с цените на енергийната пряко и непряко на суровините и материалите. Земеделието например, което тази година имаше ръст на цените, сега е поставен пред високите цени на азотния тор, чиято цена расте, каза икономистът.

Тя коментира и допусканите възможности за увеличаване на прага на задлъжнялост на страните от еврозоната от 60% на 100% от БВП, което според нея не би било добро решение. „Основно правило във финансирането е да не позволяваш допълнителни възможности за дълг, когато някой е твърде задлъжнял. Фискалната политика трябва да се спазва.“

Същевременно тя не вижда и проблем в изтегления от България дълг за тази година в размер на 2.3 млрд. лева, защото страната има една от най-ниските задлъжнялости в Европа.

„Тегленето на новите дългове в България засега не е проблем, защото задлъжнялостта на страната е 25% от БВП, като по-малък процент има Естония“.

Според проф. Добрева, заради ниската ваксинация, в момента всички сектори в България са изложени на риск.

 В България от миналата година има доста повишено търсене на жилищни кредити. Това е една естествена реакция на хората да влагат спестявания в такъв тип инвестиции. Не бих казала, че може да говорим за балон на този етап. Политиките на банките са много по-синхронизирани отколкото по време на предишната криза, каза още Добрева. Тя оцени решението на Европейския стабилизационен механизъм за вдигането на дълговата граница в Еврозоната като "изключително погрешен ход." 

Негативно влияние върху икономиката обаче може да се окаже бъдещо пълно затваряне, като мярка за справяне с високата заболяемост от Covid-19:

За съжаление България закъсня с ваксинационната кампания – експертите от сферата на здравеопазването казват, че мерките са временни. Не бих казала, че икономическите последствия ще бъдат благоприятни. Ние сме на прага на нов локдаун, който не знаем как ще бъде компенсиран. Предишният беше компенсиран, но от части.

Цялото интервю гледайте във видеото.