Инфлацията удари големия спорт

Дейвид Уестин

11:00 | 6 декември 2021
Обновен: 15:10 | 6 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Удари часът на инфлацията. Председателят на Фед Джей Пауъл миналата седмица го каза официално.

Дори и той вече се тревожи от инфлацията.

"Заплахата от устойчиво висока инфлация се увеличи. Тестовете както казах напълно бяха изпълнени. Инфлацията се остана достатъчно дълго далеч над 2%. Преходен означава различни неща за различни хора. Вероятно е време вече да се откажем от този термин и ясно да обясним какво имаме предвид. Ще си адаптираме политиките. Ще продължим да ги адаптираме. Ще използваме инструментите си, за да може по-високата инфлация да не се задържи. Икономиката е много силна и инфлационният натиск е силен. Затова е уместно според мен да намалим изкупуването си на активите, което всъщност обявихме на заседанието през ноември. Вероятно ще започнем няколко месеца по-рано", каза председателят на Фед Джеръм Пауъл.

И ако г-н Пауъл има нужда от някакво потвърждение, че цените растат до небето, няма нужда да търси другаде, освен в американския спорт.

Разбрахме го, когато Стивън Коен купи New York Mets и обеща да направи каквото е нужно, за да спечели.

"Трябва да засилим системата, да защитим здравето на спортистите си и да използваме най-добрите данни. Ще изградим процеси, които ще раждат велики отбори година след година. Човек развива шампионите си, не ги купува", каза Стив Коен, собственик на New York Mets.

Миналата седмица обаче г-н Коен купи, вместо да развива. Наля 130 млн долара за 3г. за един велик пичър, Макс Шързър. Велик пичър, който просто е на 37г.

Други като Майкъл Рийс от Blue Owl Capital e съгласен с Майкъл Коен за една друга инвестиция: "Забелязваме реално повишение на спортните инвестиции. Вземаме същата ДНК и я прилагаме към различна индустрия", каза Коен.

Но ако си мислите, че подобна бурна инфлация има само в професионалния спорт, помислете пак. Например треньорът на Notre Dame Брайън Кели, който каза, че трябва да се появи феята-кръстница с чек за 250 млн долара, за да напусне. Обаче после напусна с едва 100 млн долара за 10г., предложени от LSU, вместо от феята-кръстница.

Или още по-добре – главният треньор на Оклахома Линкълн Райли, който се премести, заради подкрепата, която получил в USC.

"Като треньор да имам такава подкрепа зад гърба си от едни от най-влиятелните хора в този университет, от началниците си, от хората, които вземат големите решения, тогава е всичко, което ми трябваше", каза Райли.

Това е подкрепа, изразена в заплата от 110 млн долара, къща за 6 млн долара и – забележете – неограничено използване на частен самолет за него и семейството му.

Пожелавам успех на Джей Пауъл, ако си мисли, че може да овладее този вид инфлация.